Werkzaamheden

A73: Roertunnel en de Tunnel Swalmen dicht; zomer 2023

Gepubliceerd op: 21 juni 2023 - Laatste update: 27 juni 2023, 16:48

Vrijdag 14 juli 2023 start een zomerperiode van groot onderhoud aan de Roertunnel en de Tunnel Swalmen (A73). De tunnels zijn in 2008 opengesteld voor verkeer en inmiddels is een deel van de technische systemen toe aan vervanging.

De A73 Combinatie Croonwolter&dros - Ballast Nedam Infra voert de werkzaamheden uit.

Groot onderhoud A73

In totaal vervangen we 10 tunneltechnische installaties. Denk dan aan duurzame ledverlichting, camera’s, de omroepinstallatie, intercom, de tunnelventilatie en het systeem voor hoogtedetectie.

Ook krijgt de software van het tunnelbediensysteem een update.

Verder worden in het project het asfalt met de bijhorende voegovergangen vervangen, wordt onderhoud aan de betonconstructies uitgevoerd en worden schades hersteld.

Wanneer zijn de werkzaamheden tunnels in A73?

Om het werk goed en veilig uit te voeren, moeten de tunnels deels of volledig dicht:

  • van vrijdag 14 juli 21.00 tot vrijdag 4 augustus 21.00 uur zijn de A73-tunnels in noordelijke richting, van Maastricht naar Venlo, dicht.
  • de tunnels zijn van vrijdag 4 augustus 21.00 tot zaterdag 5 augustus 09.00 uur in beide richtingen volledig dicht.
  • van zaterdag 5 augustus 09.00 tot vrijdag 25 augustus 21.00 uur zijn de A73-tunnels in zuidelijke richting, van Venlo naar Maastricht, dicht.
  • de tunnels zijn van vrijdag 25 augustus 21.00u tot maandag 28 augustus 06.00 uur én van vrijdag 1 september 21.00u tot maandag 4 september 06.00 uur in beide richtingen volledig dicht.

In oktober 2023 en in de zomer van 2024 vinden er nog afrondende werkzaamheden plaats aan de A73-tunnels.

Verkeershinder door werkzaamheden A73

De A73 is een cruciale noord-zuidverbinding tussen Venlo (knooppunt Zaarderheiken) en de A2 bij Echt-Susteren (knooppunt Het Vonderen). Dagelijks maken bijna 50.000 voertuigen gebruik van de tunnels.

Omgevingsmanager Rijkswaterstaat, Eric Eussen: ‘Verkeershinder is helaas niet te voorkomen. We kiezen voor deze grootschalige operatie bewust voor de zomervakantie, omdat er dan minder verkeer op de weg is. Na de werkzaamheden zijn de beschikbaarheid, betrouwbaarheid en veiligheid van de tunnels weer langdurig geborgd.’

Omleidingsroutes A73

Tijdens de werkzaamheden zijn er regionale en lokale omleidingsroutes. Over de bereikbaarheid van Roermond en omgeving én de verwachte hinderlocaties is meer informatie te vinden op de website Midden-Limburg Bereikbaar.

Slim en bewust reizen

We roepen mensen op -waar mogelijk- thuis te werken, het OV of de fiets te pakken, of buiten de spits te reizen.

Er wordt ook een pakket aan alternatieve mobiliteitsmaatregelen aangeboden. In de hinderperiode volgt er een kortingsactie voor het reizen met het OV en de mogelijkheid om een e-bike te lenen.

Met de app Slimmer Reizen Challenge van Midden Limburg Bereikbaar stimuleren én belonen we slimmer reisgedrag. Projectleider Midden Limburg Bereikbaar, Arnoud Haans: ‘De nieuwe app registreert bewust en duurzaam reizen. Op deze manier neemt de druk op het wegennet op en rondom de A73 deze zomer af.’

De verzamelde punten in de app kunnen ingewisseld worden voor leuke attenties. Er is een samenwerking met Citymanagement Roermond (We Are Roermond) en Designer Outlet Roermond.

Meer informatie over de mobiliteitsmaatregelen vindt u op de website Midden-Limburg Bereikbaar.