Werkzaamheden

A27: weekendafsluiting Almere richting Utrecht van Almere-Haven tot Eemnes; 10-13 maart 2023

Gepubliceerd op: 6 maart 2023 - Laatste update: 13 maart 2023, 08:54

We voeren van vrijdag 10 tot maandag 13 maart diverse werkzaamheden uit aan de A27 van Almere-Haven (36) tot Eemnes (34). 

Er worden dode en zieke bomen verwijderd. Deze werkzaamheden combineren we met overige onderhoudswerkzaamheden zoals het schoonmaken van de vluchtstrook, herstellen van schades en opruimen van zwerfvuil. Van vrijdag 10 maart 21.00 tot maandag 13 maart 05.00 is de snelweg A27 Almere richting Utrecht van Almere-Haven (36) tot Eemnes (34) volledig afgesloten voor het verkeer.

Weggebruikers dienen rekening te houden met omleidingen en extra reistijd van 20 minuten.

Afsluitingen en omleidingen A27

De volgende afsluitingen en omleidingen vinden plaats op vrijdag 10 maart van 21.00 tot maandag 13 maart 05.00 uur, van Almere richting Utrecht:

  • A27 tussen afrit Almere-Haven (36) en oprit Eemnes (34) afgesloten
  • Oprit Almere-Haven (36) afgesloten (oprit is vanaf 20.00 uur dicht)
  • Af- en oprit Huizen (35) afgesloten (oprit is vanaf 20.00 uur dicht)
  • Afrit Eemnes (34) afgesloten
  • Verzorgingsplaats ’t Veentje afgesloten

Verkeer wordt vanaf knooppunt Almere en bij A27 afrit Almere-Haven (36) omgeleid via de snelweg A6 richting Amsterdam om bij knooppunt Muiderberg de snelweg A1 richting Hilversum op te gaan.

Gele borden ter plaatse geven de omleidingsroutes aan.

Groenonderhoud langs snelwegen

De werkzaamheden zijn onderdeel van groenonderhoud langs de A1, A2, A12, A27 en de snelweg A28 ter hoogte van gemeenten Blaricum, Eemnes, Amersfoort, Woerden, Utrecht, Nieuwegein en Vijfheerenlanden.

De bomen verkeren in dusdanig slechte conditie dat ze een gevaar kunnen vormen voor de verkeersveiligheid. Het gaat hierbij voornamelijk om essen die zijn aangetast door de essentaksterfte. Ze bevatten veel dood hout wat het risico op omvallen en afgebroken takken op de snelwegen verhoogt.

Herbeplanting van bomen

Binnen uiterlijk 3 jaar na het verwijderen van de bomen worden nieuwe bomen gepland. Er worden verschillende soorten nieuwe bomen geplant om zo de kans op mogelijke ziektes te verminderen. Herbeplanting vindt op dezelfde locatie plaats waar de bomen zijn verwijderd. Lukt dat niet, dan wordt naar alternatieve locatie in de nabije omgeving gezocht.

Essentaksterfte in Nederland

Essentaksterfte doet zich op grote schaal voor. De es wordt overal in Nederland in een steeds hoger tempo aangetast door deze ziekte. De impact daarvan is groot. Inmiddels is 80% van alle essen in Nederland aangetast. Essentaksterfte is een zeer besmettelijke en agressieve schimmelziekte waarvan veel bomen niet herstellen. Aangetaste essen kunnen spontaan omvallen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de werkzaamheden op de website van Rijkswaterstaat Verkeersinformatie.