Nieuwsbericht

Nieuw viaduct Hoog Burel weer beschikbaar voor verkeer

Gepubliceerd op: 28 februari 2023

Het nieuwe viaduct Hoog Burel over de snelweg A1 bij Apeldoorn wordt op woensdag 1 maart 2023 om 07.00 uur opengesteld voor alle verkeer. Opdrachtnemer Dura Vermeer heeft het oude viaduct eind 2022 gesloopt en het nieuwe viaduct binnen 4 maanden op dezelfde locatie opgebouwd.

Door betonschade aan de onderkant van het viaduct was de Hoog Buurloseweg over het viaduct sinds 2017 afgesloten voor zwaar verkeer.

Circulaire liggers

Het ontwerp voor het nieuwe viaduct Hoog Burel bestaat uit 3 pijlers en 4 overspanningen. Per overspanning zijn 10 liggers geplaatst. In de buitenste overspanningen zijn 16 circulaire liggers toegepast, deze komen uit een viaduct in Groningen. Op de liggers is het wegdek aangebracht. Voor de leuning van het viaduct is gekozen voor een donkere kleur die verwijst naar de schaduwrijke omringende bossen.

Herplanten bomen

Om de werkzaamheden uit te kunnen voeren had de aannemer ruimte nodig. Daarom verwijderden we in 2021 verschillende bomen. Begin maart 2023 planten we nieuwe jonge bomen op dezelfde plek. Gekozen is voor de boomsoorten zomereik, beuk en grove den. De berm is opnieuw ingezaaid met een gras/kruidenmengsel.

Vervanging en renovatie

We werken de komende jaren aan vervanging en renovatie van de bestaande infrastructuur. Veel bruggen, tunnels, sluizen en viaducten stammen uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. Ook zijn ze door de jaren heen intensief belast door steeds meer en steeds zwaarder verkeer. Dit vergroot de kans op storingen en daarom worden ze nu vernieuwd.

Voor deze grote klus maken we zo veel mogelijk gebruik van slimme en duurzame technieken. Op die manier vernieuwen we de infrastructuur voor de komende generaties, en kunt u ook in de toekomst vlot, veilig en duurzaam van A naar B.

Meer informatie over viaduct Hoog Burel?

Kijk voor meer informatie op de projectpagina A1: vervanging viaduct Hoog Burel.