Werkzaamheden

A29: Wanneer is de Heinenoordtunnel dicht in maart 2023?

Gepubliceerd op: 21 februari 2023, 16.19 uur - Laatste update: 21 februari 2023, 16.22 uur

Rijkswaterstaat renoveert in 2023 en 2024 de Heinenoordtunnel in de snelweg A29. De tunnel is daardoor regelmatig dicht. In de weekenden en nachten blijft 1 rijrichting open.

Eind april, begin mei en in augustus 2023 is de tunnel voor langere tijd in beide richtingen dicht. Ook op doordeweekse dagen. Verdere informatie volgt later. De renovatie duurt tot eind 2024.

Laatste afsluiting in februari 2023

De tunnel is afgesloten van:

 • vrijdag 24 februari 22.00 uur tot dinsdag 28 februari 05.00 uur richting Rotterdam

Let op: bij deze afsluiting is de tunnel maandag nog dicht en gaat pas dinsdag om 05.00 uur open.

Afsluitingen Heinenoordtunnel in maart 2023

De tunnel is afgesloten van:

 • vrijdag 3 maart 22.00 tot maandag 6 maart 05.00 uur richting Rotterdam
 • vrijdag 10 maart 22.00 tot maandag 13 maart 05.00 uur richting Rotterdam
 • vrijdag 24 maart 22.00 tot maandag 27 maart 05.00 uur richting Bergen op Zoom

Alle afsluitingen in 2023 voor het wegverkeer staan op de projectpagina planning renovatie Heinenoordtunnel.

Omleidingsroutes voor wegverkeer

 • Bij afsluitingen in de rijrichting Rotterdam (van zuid naar noord) wordt doorgaand verkeer omgeleid via snelwegen A16/A17 en A15. Verkeer van de Hoeksche Waard via de autoweg N217 en de A16.
 • Bij afsluitingen in de rijrichting Bergen op Zoom (van noord naar zuid) wordt doorgaand verkeer omgeleid via A15 en de A16/A17. Verkeer naar de Hoeksche Waard via de N217. Verkeer naar Goeree-Overflakkee wordt omgeleid via de A15 en autoweg N57.

Vanaf 28 februari: maximumsnelheid 90 km/h richting Rotterdam

Dankzij de lichtroosters boven de tunnelmonden kunnen automobilisten geleidelijk wennen aan de overgang van licht naar donker en andersom. Omdat het lichtrooster bij de tunnelbuis richting Rotterdam tijdelijk wordt verwijderd, verlagen we de maximumsnelheid vanaf dinsdag 28 februari naar 90 km/h.

Door de lagere snelheid heeft de automobilist meer tijd om te wennen aan de overgang van het licht. In de tunnel is ook extra verlichting aangebracht om de overgang van licht naar donker minder groot te maken.

Bussen rijden volgens dienstregeling

Tijdens de afsluitingen rijden de bussen volgens de normale dienstregeling. Hierdoor is de bus tussen bijvoorbeeld Hoeksche Waard en Rotterdam een beter en sneller alternatief voor de auto.

U kunt in- en uitchecken met betaalpas en/of OV-chipkaart. Meer informatie vindt u op www.ovpay.nl.

De dienstregeling voor de bussen kunt u vinden op connexxion.nl/renovatieheinenoordtunnel en 9292. Houd de kanalen van het openbaar vervoer goed in de gaten in verband met het laatste nieuws over stakingen van het openbaar vervoer.

Pont voor (brom)fietsers en motoren gratis

Tijdens de afsluitingen van de Heinenoordtunnel is de pont tussen Nieuw-Beijerland - Hekelingen gratis voor (brom)fietsers, scooters en motoren. Voor auto's en voetgangers niet. 

Het veer vaart dagelijks van 05.30 tot 23.00 uur.

Op maandag 27 februari varen de veren bij Rhoonsveer en Puttershoek en is ook daar de overtocht voor (brom)fietsers gratis.

Kiltunnel tolvrij

Zolang de Heinenoordtunnel is afgesloten, geldt voor het verkeer in de afgesloten rijrichting dat de Kiltunnel in die rijrichting tolvrij is.

Tips om files te vermijden

 • Werk thuis
 • Stel uw reis uit als het kan
 • Reis niet met de auto als het niet perse hoeft
 • Pak de fiets voor de korte afstanden
 • Reis met het OV
 • Reis buiten de spits
 • Reis samen
 • Check de actuele verkeerssituatie op uw route voor u vertrekt

Over de werkzaamheden aan de Heinenoordtunnel

De tunnel moet grondig worden gerenoveerd. We vervangen alle installaties en alles wat daarbij hoort. We bouwen een middentunnelkanaal, repareren en vervangen beton en vervangen de waterafvoer. Ook conserveren we het staal van de overgangen (zinkvoegen) tussen de tunnelelementen en vervangen we de lichtroosters en ledverlichting.

Komende afsluitingen is de aannemer vooral aan het werk bij de overgangen tussen de tunnelelementen. Het staal van deze voegen moet worden behandeld. Deze overgangen zitten achter de betonnen wand met brandwerende platen.

Toen de tunnel gebouwd werd, is asbest gebruikt in brandwerend materiaal. Om het staal te kunnen conserveren, moet dus eerst onder strenge veiligheidsvoorschriften het asbest verwijderd worden. Daarna kunnen we pas de nieuwe brandwerende platen aanbrengen.

Daarvoor moet zo’n overgang over de hele breedte van de tunnel in- en ook weer uitgepakt worden, zodat het verkeer na het weekend weer door de tunnel kan.

Meer informatie over afsluitingen A29: Heinenoordtunnel

Meer informatie vindt u op de pagina renovatie van de Heinenoordtunnel. Daar leest u ook informatie welke maatregelen Rijkswaterstaat neemt om de hinder te beperken en wat u kunt doen om files te vermijden en hinder voor uzelf en anderen te beperken.

U kunt zich aanmelden voor de digitale nieuwsbrief waarin we u op de hoogte houden van werkzaamheden. De renovatie is ook te volgen via Facebook.com/Heinenoord.

Kijk voor routeinformatie op www.rwsverkeersinfo.nl of www.vananaarbeter.nl.