Nieuwsbericht

Werkzaamheden aan bewegingswerk draaibrug Montfoort

Gepubliceerd op: 1 december 2022

De draaibrug Montfoort wordt aangedreven door een rondsel aandrijving die tussen de hoofdliggers van de draaibrug gemonteerd is. Het rondsel loopt op een vaste tandkrans die op de middenpijler van de brug verankerd zit.

Deze aandrijving is volledig versleten en wordt helemaal vervangen. Dat is een precieze klus in de fabriek én op locatie in Montfoort.

Nieuwe tandkrans op maat

Momenteel vindt de productie van de nieuwe tandkrans en rondsels plaats. De tandkrans bestaat uit 6 gietstalen segmenten die begin november 2022 van de gieterij naar de machinefabriek in Schiedam zijn getransporteerd.

De machines in de fabriek bewerken alle segmenten precies op maat. Vervolgens koppelen ze de segmenten en slijpen ze de tandkrans in z’n geheel. Ze slijpen de tanden op een fractie van een millimeter op maat.

Na een uitgebreide controle op deze maatvoering, bewaren we de tandkrans en maken we deze gereed voor transport naar de locatie van de draaibrug in Montfoort.

Op de millimeter nauwkeurig

Ondertussen zijn we in Montfoort op de locatie van de brug ook bezig met het aanbrengen van de ankers voor de tandkrans. De ankers worden op de millimeter nauwkeurig in het beton meegegoten.

Het is de bedoeling om in december 2022 de nieuwe tandkrans op de middenpijler van de brug in Montfoort aan te brengen. Ook hier gebruiken we de modernste technieken om het onderdeel op de 10e van een millimeter af te stellen.

Kortom, we werken deze maanden naast het opknappen van de 2 brugdelen ook aan een mooie en precieze klus om het bewegingswerk van de brug te vernieuwen. Zo kan de brug na de renovatie weer jarenlang soepel en betrouwbaar te draaien.