Nieuwsbericht

TriAX wint aanbesteding vernieuwing knooppunt De Nieuwe Meer

Gepubliceerd op: 18 november 2022 - Laatste update: 28 februari 2023, 09:54

De aanbieding van TriAX is als beste beoordeeld in de aanbesteding van de vernieuwing van het knooppunt De Nieuwe Meer. Deze voorlopige gunning markeert de start van de verbreding van een van de drukste snelwegen van Nederland: de A10 Zuid.

TriAX is een combinatie van Dura Vermeer Divisie Infra B.V., Heijmans Infra B.V. en N.V. BESIX S.A.. Tijdens de werkzaamheden is de bouwruimte beperkt. Ook moet een groot aantal automobilisten, openbaar vervoerreizigers en bootverkeer gebruik kunnen blijven maken van de infrastructuur op en rondom knooppunt De Nieuwe Meer. Deze 2 dingen zorgen samen voor een grote uitdaging.

TriAX bedacht slimme uitvoeringsmethoden om de hinder voor de bedrijven en omwonenden te beperken en de werkzaamheden te volbrengen binnen de beperkt beschikbare ruimte.

In de startblokken

We hebben 2 kwalitatief hoogwaardige inschrijvingen gekregen, na een aanbesteding die goed en volgens planning is verlopen’, zegt projectmanager Ferdinand Bockhoudt. ‘De inschrijving van TriAX heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding. We kijken uit naar de samenwerking en we staan in de startblokken om snel te beginnen met de voorbereidende werkzaamheden. Zuidasdok werkt nu aan station Amsterdam Zuid én aan de weg.’

Ook TriAX-projectdirecteur Bart Heijblom is verheugd. ‘Na een intensieve maar soepel verlopen tenderperiode zijn we trots dat we het project knooppunt De Nieuwe Meer mogen gaan maken. We kijken uit naar het voortzetten van de goede samenwerking met het projectteam van Zuidasdok.’

Vernieuwing A10 Zuid

De vernieuwing van de snelweg A10 Zuid start met de grootschalige reconstructie van knooppunt De Nieuwe Meer. Om de veiligheid en doorstroming op de weg te vergroten, scheiden we vanaf dit knooppunt doorgaand verkeer van bestemmingsverkeer. Het aantal rijstroken breiden we uit van 4 naar 6 per rijrichting. Om dit mogelijk te maken, pakken we 14 viaducten aan en bouwen we een geheel nieuwe fly-over van de A10 Zuid naar de snelweg A4.

Schinkelbrug

De Schinkelbrug bestaat nu nog uit 5 beweegbare bruggen. Daar slopen we er 1 van en we bouwen 4 nieuwe. Aan de zuidelijke, buitenste brug komt een nieuw fietspad over de Nieuwe Meer. De rijbanen scheiden we van elkaar door geluidschermen. Ook gebruiken we stiller asfalt. De noordelijke oprit S108 verplaatsten we om alvast ruimte te maken voor de snelwegtunnel; verkeer rijdt straks voor Tripolis langs de A10 op. Zo maken we ruim baan voor een betere en veilige doorstroming.

Planning

De eerste fase van de reconstructie van knooppunt de Nieuwe Meer bestaat uit voorbereidende werkzaamheden zoals grondonderzoek, het inrichten van bouwterreinen en het verleggen van kabels en leidingen. Deze werkzaamheden starten naar verwachting begin 2023. Volgens de huidige planning zijn alle onderdelen van de reconstructie van knooppunt De Nieuwe Meer uiterlijk in 2031 volledig in gebruik.

Tunnel en knooppunt Amstel

In het hart van Zuidas gaat de A10 Zuid ondergronds. De aanbesteding van de bouw van de snelwegtunnels is in voorbereiding. De aanpassing van de A10 Zuid eindigt met de reconstructie van knooppunt Amstel.