Nieuwsbericht

Resultaten onderzoek storing Coenbrug bekend

Gepubliceerd op: 11 november 2022, 13.37 uur - Laatste update: 27 maart 2023, 15.17 uur

Sinds mei 2021 is er voor de scheepvaart onder de Coenbrug een beperking in de doorvaarhoogte van 6.20 m. Dit heeft te maken met een storing. Uit het onderzoek naar de staat van de Coenbrug blijkt dat de schade aan de brug groot is, maar wel te herstellen.

De schade aan de Coenbrug is erg groot en er is onzekerheid over de beschikbaarheid van specialisten en levertijden van materialen. Daarom verwachten we dat we de brug in de vaarseizoenen 2023 en 2024 nog niet kunnen bedienen. Tot die tijd blijven de bestaande omvaarroutes voor scheepvaartverkeer via de Nauernasche Vaart, Noordzee en IJsselmeer van kracht.

Schade en herstel Coenbrug

We moeten zowel beton- als staalconstructies en draaiende delen van de brug repareren, verstevigen of vernieuwen. Daarnaast moeten we de bediening, besturing en aandrijving van de brug aanpassen. Mogelijk komen we erachter dat oude onderdelen niet meer geschikt zijn en dat we nieuwe onderdelen moeten ontwerpen en maken. Dit kost extra inzet en tijd, aangezien grote onderdelen van beweegbare bruggen altijd op maat worden gemaakt.

Rekening houdend met alle risico’s, gaan we er nu vanuit dat de brug de komende 2 vaarseizoenen niet bedienbaar zal zijn. In de tussentijd onderzoeken we op welke manier versnelling toch mogelijk is. We informeerden betrokken regionale partners hier al over en we overleggen met hen over de hersteloperatie.

Vervanging en renovatie Coenbrug

De Coenbrug maakt onderdeel uit van de grote onderhoudsopgave waar wij voor staan in Noord-Holland. Naast de Coenbrug, staat de komende jaren de renovatie en vervanging van tientallen bruggen, tunnels, sluizen en het gemaal in IJmuiden op het programma.

In het kader van deze grote onderhoudsopgave, doen we op termijn onderzoek naar de hele brug. Hier vallen de betonnen fundamenten, de vaste en beweegbare brugdelen en alle systemen voor bediening en machineveiligheid onder. Uit dit onderzoek kan volgen dat we de brug moeten renoveren, of op den duur volledig vervangen.

Advies aan vaarweggebruikers

We adviseren vaarweggebruikers de reis voor te bereiden met behulp van de website van Vaarweginformatie.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u bellen met onze gratis Landelijke Informatielijn: 0800-8002. Of u kunt contact opnemen via Twitter, Facebook of Instagram.