Werkzaamheden

Brug Urmond: renovatie in plaats van vervanging

Gepubliceerd op: 14 oktober 2022, 16.30 uur - Laatste update: 17 oktober 2022, 13.49 uur

We knappen brug Urmond op. Afgelopen periode hebben we onderzocht of we de brug kunnen opknappen, of dat we een compleet nieuwe brug moeten plaatsen. We hebben meerdere opties uitgewerkt en met elkaar vergeleken, met het besluit tot renovatie als resultaat.

Ook hebben we besloten dat we de brug vooralsnog niet verhogen naar een doorvaarthoogte van 9,10 m. Deze hoogte is noodzakelijk om 4-laags containervaart op het Julianakanaal mogelijk te maken. Deze variant heeft de minste gevolgen op de omgeving. Het lijkt erop dat voetgangers en fietsers bijna de hele uitvoeringsperiode gebruik kunnen blijven maken van de brug. Het doel om de doorvaarthoogte in de toekomst op 9.10 m te krijgen, blijft wel gehandhaafd.

Planning renovatie brug Urmond

Onze eerdere verwachting, dat de brug in 2025 klaar is, verschuift. In de huidige planning van het vervolgtraject besteden we de werkzaamheden in 2023 aan. In 2024 gunnen we het project en maken we de aannemer bekend die vervolgens het ontwerp en de planning verder uitwerkt. Naar verwachting kunnen de renovatiewerkzaamheden wel in 2025 starten.

De oplevering wordt verwacht in 2026 of 2027. Dit is mede afhankelijk van de planning van de aannemer die de werkzaamheden gaat uitvoeren.

Veiligheidsmaatregelen brug Urmond

Brug Urmond over het Julianakanaal hebben we in 2017 deels opgeknapt. We hebben de boogconstructie van de brug in dit jaar gestraald en geconserveerd. Ook zijn er versterkingsmaatregelen aangebracht.

We hebben in dat jaar veiligheidsmaatregelen genomen om de constructieve veiligheid en beschikbaarheid van de brug tot aan de renovatie te garanderen. De schampkanten (zijkanten) van de brug zijn beschermd door afscheidingen. Er zijn tijdelijke ondersteuningen aangebracht onder de fietspaden aan de brug. En de rijbaan op de brug is versmald naar 1 rijstrook. Het autoverkeer wordt daardoor om en om geregeld met verkeerslichten. Verkeer boven de 20 ton moet omrijden via brug Berg die 1,5 km verderop ligt.

Meer informatie?

Heeft u vragen of opmerkingen over de renovatie? Kijk op de projectpagina Julianakanaal: aanpak brug Urmond. U kunt ook bellen met onze gratis Landelijke Informatielijn: 0800-8002.