Werkzaamheden

Werkzaamheden Schipholbrug; periodes geen bediening

Gepubliceerd op: 26 juli 2022 - Laatste update: 28 februari 2023, 14:40

Rijkswaterstaat gaat de snelweg A9 tussen Badhoevedorp en Holendrecht verbreden. Ook de Schipholbrug moet hiervoor verbreed worden.

Door de werkzaamheden wordt de brug van maandag 15 augustus tot en met vrijdag 30 september 2022 tussen 12.30 en 13.30 uur niet bediend. Van 1 oktober 2023 tot en met 31 mei 2024 en van 1 november 2024 tot en met 31 maart 2025 kan de Schipholbrug helemaal niet bediend worden. Voor lagere schepen blijft de doorvaart tijdens de werkzaamheden wel mogelijk.

De Schipholbrug over de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder is onderdeel van de Oostelijke Staande Mastroute.

Alternatieve route

In de genoemde periodes kunnen schepen die niet onder de brug door passen (zoals schepen met staande masten) gebruik maken van de Westelijke Staande Mastroute, door Haarlem en Lisse richting Rotterdam en vice versa.

Om wachttijden op deze alternatieve route te beperken, zal de Kaagbrug (bij Sassenheim) gedurende de periodes dat de Schipholbrug gesloten is op de bestaande vastgestelde bedientijden bediend worden, zonder de reguliere aanvraag 24 uur vooraf.

Periodes zonder bediening

De reguliere bedieningstijden van de Schipholbrug zijn 05.00 tot 06.30 uur, 12.30 tot 13.30 uur en 20.00 tot 21.00 uur. Van 15 augustus tot en met 30 september 2022 wordt de brug ’s middags niet bediend. De aannemer werkt dan namelijk aan de brug met behulp van een groot ponton in het water.

Ook tussen en na de 2 lange bedieningsvrije periodes (vanaf juni 2024) kan er hinder zijn voor de scheepvaart. Details daarover zijn echter nog niet bekend. Informatie hierover volgt begin 2023.

Hinder voor schepen die onder de brug door passen

Voor lagere schepen blijft de doorvaart tijdens de werkzaamheden mogelijk. Deze schepen kunnen dus gebruik blijven maken van de Oostelijke Staande Mastroute. Er moet wel rekening worden gehouden met mogelijke vertraging vanwege een om-en-om regeling, waarbij eerst de scheepvaart vanuit de ene richting en dan de scheepvaart vanuit de andere richting onder de brug door kan varen.

A9 Badhoevedorp-Holendrecht

Rijkswaterstaat verbreedt de A9 tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht naar 4 rijstroken per rijrichting en legt een wisselbaan aan. Door de extra rijstroken verbetert de doorstroming en daarmee de bereikbaarheid van de noordelijke Randstad. Ook wordt de leefbaarheid in de omgeving vergroot.

Het project A9 Badhoevedorp - Holendrecht is het vijfde en tevens laatste traject van de weguitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de alternatieve vaarroute, exacte brughoogtes en bedientijden op de website Vaarweginformatie. Kijk voor meer informatie over de wegverbreding A9 op het Online Bezoekerscentrum SAA.