Nieuwsbericht

Internationaal Symposium 'Smart highway and street design, ready for the future'

Gepubliceerd op: 18 juli 2022 - Laatste update: 18 juli 2022, 14:29

Terecht was Nederland in juni 2022 gastland voor de zesde editie van het internationale symposium op het gebied van wegontwerp. Met als motto 'Smart highway and street design, ready for the future'.

Het World Economic Forum presenteerde recent het Global Competitiveness Report 2019. Nederland kwam hierbij opnieuw als beste van Europa uit de bus op het gebied van infrastructuur.

In totaal kwamen 250 onderzoekers, experts en wegbeheerders uit 35 landen in Amsterdam 3 dagen bijeen. Het betrof de crème de la crème op het gebied van ontwerp van snelwegen, regionale wegen en stedelijke wegen. Het van oorsprong Amerikaanse symposium vind elke 5 jaar plaats.

Rijkdom aan kennis

'Als Nederlandse wegontwerpers hebben we ons op dit symposium kunnen laven aan de rijkdom van alle wereldwijde kennis. Het mooie aan zo’n symposium is dat kennisuitwisseling, discussie en netwerken de belangrijkste doelen zijn. Dat levert een schat aan nieuwe inzichten en best practices op', vertelt Alex van Loon, namens Rijkswaterstaat lid van het congresteam.

'De state-of-the-art kennis uit de hele wereld om het wegontwerp veiliger en toekomstbestendig te maken werd hier gedeeld en uitgewisseld', benadrukt Van Loon nog eens. Ook landen waar de infrastructuur nog niet zo ver is ontwikkeld kregen ruimte in het programma.

Vereniging Infra Ontwerp

Het idee om het symposium naar Nederland te halen kwam van de Vereniging Infra Ontwerp (VIO). In de VIO zijn ingenieursbureaus, aannemers, hogescholen, universiteiten, de ANWB en provinciale wegbeheerders verzameld als lid. Rijkswaterstaat is één van de bestuursleden.

De VIO richt zich op het op peil brengen van de ontwerpkennis in Nederland. En om de ontwerpkennis verder te ontwikkelen. 'Daar past dit symposium uitstekend bij', vervolgt Van Loon.

Nieuwe kennis onmisbaar

In haar openingsspeech zoomde Michèle Blom, directeur-generaal van Rijkswaterstaat in op het belang van innovatie. Blom, 'Rijkswaterstaat staat voor een aantal uitdagingen. Onze snelwegen moeten veilig zijn voor steeds slimmere mobiliteit die bestuurders steeds meer werk uit handen neemt. Denk aan de zelfrijdende auto’s.'

'De snelwegen moeten klimaatbestendig zijn om bestand te zijn tegen de gevolgen van steeds grilliger weer; steeds hetere, droge zomers en extreme stormen en regenval. En de snelwegen moeten onderdeel zijn van een gezond leefgebied.'

'Bij al die uitdagingen is professioneel wegontwerp onmisbaar. Hiervoor is kennis en inspiratie nodig. Het delen van nieuwe kennis is onmisbaar om de uitdagingen waarvoor we staan op een snelle, veilige, kosten efficiënte manier te realiseren'.

Kennisoogst

Het stemt Van Loon tevreden dat er veel nieuwe kennis en inzichten opgehaald is over de impact van automatisch rijden op het wegontwerp, het belang van human factors, creatieve oplossingen voor ingewikkelde kruispunten en best practices van veilige fietsinfrastructuur.

'We gaan nu samen met de VIO de kennisoogst analyseren om te kijken hoe we deze nieuwe kennis en inzichten kunnen gaan toepassen in onze eigen praktijk.'