Nieuw zand op Maasvlakte beschermt tegen Noordzee

Nieuwsbericht

Nieuw zand op Maasvlakte beschermt tegen Noordzee

Gepubliceerd op: 9 mei 2022

We brengen in mei en begin juni 2022 nieuw zand aan op het strand van de Maasvlakte. Dit heet zandsuppletie. Hierdoor is een deel van het badstrand vanaf 14 mei 2022 voor circa 3 weken niet toegankelijk. Met dit onderhoud is de kust van de Maasvlakte de komende jaren weer goed beschermd tegen de zee.

Zo'n 100 wedstrijdbaden vol

In totaal wordt ongeveer 165.000 m3 zand van de Noordzeebodem over een lengte van 1 km op het badstrand aangebracht. Dat is vergelijkbaar met zo’n 100 wedstrijdbaden gevuld met zand. Met het zand wordt de kust versterkt en blijft de kustlijn op zijn plaats.

De werkzaamheden duren ongeveer 3 weken en gaan dag en nacht, 7 dagen per week door. Elke 2 jaar wordt het strand van de Maasvlakte onderhouden.

Veiligheid voor strandgebruikers

Het badstrand is vanwege de veiligheid van de strandgebruikers afgesloten vanaf de bouwhekken van het in aanleg zijnde windpark tot aan de reddingspost. Dit betekent dat de strandopgangen van P1 en P2 niet toegankelijk zijn tijdens de werkzaamheden. Er kan hier wel geparkeerd worden.

Strandgebruikers kunnen bij de strandovergang bij de reddingsbrigade en P3 het strand op. Er worden borden geplaatst. Zodra het strand weer veilig te gebruiken is, wordt dit weer vrijgegeven.

Noodzaak kustonderhoud

Meer dan de helft van Nederland ligt onder de zeespiegel en is kwetsbaar voor overstromingen. In deze gebieden wonen en werken miljoenen Nederlanders. Werken aan de bescherming tegen hoogwater en stormvloeden is in Nederland dan ook een blijvende noodzaak.

Samen met de waterschappen onderhouden we de Nederlandse kust. Door het opspuiten van zand op en vlak voor de kust houden we al meer dan 30 jaar de kustlijn op zijn plaats. Zo blijft Nederland goed beschermd tegen de zee.

Om de kust te onderhouden, gebruiken we jaarlijks gemiddeld 12 miljoen m3 zand. Dit is vergelijkbaar met 7 keer het stadion van Feyenoord, de Kuip, tot de rand toe gevuld met zand.