Nieuwsbericht

Applaus voor fietsers Papendrechtsebrug (N3)

Gepubliceerd op: 25 april 2022 - Laatste update: 25 april 2022, 10:04

Vrijdagmiddag 22 april 2022 ging om 17.00 uur het fietspad op de Papendrechtsebrug weer permanent open na een fikse opknapbeurt van bijna 3 maanden.

De betrokken wethouders en vertegenwoordigers van de fietsersbond, Zuid-Holland Bereikbaar en Rijkswaterstaat bedankten zaterdagochtend 23 april de fietsers met een welgemeend applaus en een kleine attentie voor hun geduld.

Gratis pont

Met een gratis veerpont probeerden we de vertraging voor (brom)fietsers zo beperkt mogelijk te houden. Samen met ons heeft de nieuwe organisatie Zuid-Holland Bereikbaar dit alternatief geregeld en een evaluatie onder de gebruikers gehouden. Hieruit bleek dat de inzet van deze pont van vervoerder Riveer goed is gewaardeerd en dat reizigers heel blij waren met dit varende alternatief.

Gemiddeld werden wekelijks 5000 overtochten gemaakt door scholieren, forenzen, maar ook recreanten. De pont voer vanaf 06.15 tot 18.00 uur en was vooral gericht op scholieren en forenzen overdag. Op de storm van vrijdag 18 februari na, waarbij de pont eerder moest stoppen zoals alle ov in Nederland, hebben we de dienstregeling naar verwachting uit kunnen voeren.

Niet alle (brom)fietsers namen de pont. Zo waren forensen in continudiensten en avondsporters aangewezen op de bestaande alternatieven zoals omfietsen of het openbaar vervoer. Uit de evaluatie bleek tenslotte ook dat de pont een aantal autobezitters over de streep had getrokken om tijdens de werkzaamheden de oversteek per fiets te maken.

Wethouder Rik van der Linden van Dordrecht:

Er zit weer een grote onderhoudsklus op die veel impact had op onze inwoners. Vooral voor scholieren en woon-werkfietsers. Gelukkig bood de tijdelijke pont een goed alternatief. Al realiseer ik me ook dat het niet voor iedereen een oplossing was. Ik ben daarom blij dat alles zo voorspoedig is verlopen en dat vooral de fietsers die in de vroege ochtend of avond de brug nodig hebben een week eerder dan gepland de brug weer kunnen gebruiken.

Wethouder Kees de Ruijter van Papendrecht:

De werkzaamheden hebben een behoorlijke impact gehad op gebruikers van de fietsbrug. Het is daarom fijn dat deze sneller dan gepland weer open is. Complimenten aan Rijkswaterstaat en alle andere betrokken partijen die door inzet van een gratis pont de hinder van de werkzaamheden zo beperkt mogelijk konden houden. Ik ben blij dat Papendrecht weer goed en snel te bereiken is met de fiets. Het fietspad ligt er mooi bij en dat nodigt mensen uit om vaker de fiets te pakken.

Hoofd-ingenieur Arjan Driesprong van Rijkswaterstaat:

Ik ben trots op het eindresultaat en de inzet van Hollandia Services die ruim binnen de planning is gebleven en goed werk heeft geleverd. Het project leverde veel hinder op voor zowel de scheepvaart als de fietsers. Door een goede samenwerking met Zuid-Holland Bereikbaar en de gemeenten is het ons team gelukt om in korte tijd een gratis pont voor de fietsers te realiseren.'

'De opgedane ervaring hiermee komt goed van pas bij de grote opgave die we als Rijkswaterstaat hebben om andere babyboombruggen in onze regio te vervangen of renoveren zoals bijvoorbeeld de Haringvlietbrug en Papendrechtsebrug.’

Werkzaamheden aan de brug

Aannemer Hollandia Services verving in opdracht van ons de oude houten balken van het fietspad voor nieuwe balken en bracht een nieuwe verflaag aan op de stalen oplegpunten die vrijkwamen bij het verwijderen van de oude balken. De nieuwe houten balken zijn tenslotte voorzien van een rode deklaag. Het werk was een week eerder gereed dan gepland.