Nieuwsbericht

Code rood vanwege Eunice: ga niet de weg op!

Gepubliceerd op: 18 februari 2022, 11.47 uur - Laatste update: 17 januari 2024, 15.16 uur

Rijkswaterstaat roept weggebruikers op om vrijdagmiddag en –avond (18 februari 2022) niet de weg op te gaan in de westelijke kustprovincies, Friesland en Flevoland. Voor deze gebieden heeft het KNMI code rood afgegeven vanwege storm Eunice. 

Ook in de rest van het land moeten mensen rekening houden met zeer gevaarlijke rijomstandigheden.

Zeer zware windstoten

De provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Flevoland, het IJsselmeergebied en het Waddengebied krijgen volgens het KNMI vanmiddag en vanavond te maken met zeer zware windstoten van 100 tot 120 km/h, aan de kust tot 130 km/h. Vanaf 14.00 uur geldt hiervoor code rood.

In de rest van het land is code oranje van kracht. Met uitzondering van Limburg, hier heeft het KNMI code geel afgegeven. Ook in deze provincies kunnen zeer gevaarlijke situaties ontstaan als gevolg van omvallende bomen en rondvliegende voorwerpen. Naar verwachting neemt de wind aan het einde van de avond en in de nacht naar zaterdag van het zuiden uit weer af.

Advies: ga de weg niet op

Rijkswaterstaat raadt weggebruikers af om in de provincies waar code rood geldt de weg op te gaan, als dat niet persé noodzakelijk is. Ook waar code oranje geldt is het verstandig de reis indien mogelijk uit te stellen. Dit advies geldt nadrukkelijk ook voor automobilisten met een aanhanger, vrachtverkeer en vakantieverkeer vanwege de voorjaarsvakantie in de noordelijke provincies.

Weggebruikers die toch de weg op moeten, raden we aan de weer- en verkeersinformatie goed in de gaten te houden en het rijgedrag aan de omstandigheden aan te passen. Kijk voor meer informatie op website Rijkswaterstaat Verkeersinformatie.

Maatregelen Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat houdt de situatie nauwlettend in de gaten met extra bemensing in de verkeerscentrales en weginspecteurs op de weg. Daarnaast worden op windgevoelige locaties, zoals de Van Brienenoordbrug, Haringvlietbrug en de Moerdijkbrug extra zware bergers stand-by gezet om eventueel gestrande vrachtwagens snel te bergen.

Verhoogde waterstanden

Eunice zorgt ook voor (licht) verhoogde waterstanden langs de kust en in het IJsselmeergebied. Hierdoor kunnen buitendijkse gebieden onderlopen.

Naar verwachting sluit vandaag de Ramspolkering bij Kampen vanwege de verwachte verhoogde waterstanden in het IJsselmeergebied. Ook sluiten naar verwachting de Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel en de Haringvlietsluizen.

Vanuit het Watermanagementcentrum Nederland (WMCN) houden Rijkswaterstaat, het KNMI en de waterschappen de waterstanden continu nauwlettend in de gaten. Het WMCN informeert waterbeheerders over de waterstandsverwachtingen zodat er tijdig maatregelen kunnen worden genomen zoals het sluiten van waterkeringen, het ontruimen van kades en het instellen van dijkbewaking. In het Waterbericht staat meer informatie over de actuele situatie op de Nederlandse wateren.

Scheepvaart

De wind kan ertoe leiden dat bruggen en sluizen tijdelijk niet bediend kunnen worden. De scheepvaart wordt op de hoogte gehouden van de laatste stand van zaken via de gebruikelijke kanalen, zoals de berichten die door verkeersposten worden uitgegeven en de Berichten aan de Scheepvaart (BAS).