Nieuwsbericht

Project Marker Wadden wint Agemaprijs

Gepubliceerd op: 29 oktober 2021 - Laatste update: 17 januari 2024, 15:13

Het project Marker Wadden is onderscheiden met de prestigieuze prof. dr. ir. J.F. Agemaprijs als beste en meest innovatieve waterbouwkundig werk. Vertegenwoordigers van Natuurmonumenten, Boskalis en Rijkswaterstaat namen de prijs in ontvangst tijdens de Waterbouwdag op 28 oktober 2021.

De Agemaprijs wordt eens in de 5 jaar toegekend aan een innovatief waterbouwkundig werk dat is ontworpen door een Nederlandse ontwerper of gerealiseerd door een Nederlandse aannemer. De jury kwalificeerde de Marker Wadden als een “vernieuwend en iconisch project, volledig in de geest van Jan Agema”. Naast de Marker Wadden waren 2 andere waterbouwprojecten genomineerd: het Grensmaas-project in Limburg en het project 3e kolk Prinses Beatrixsluis en verbreding Lekkanaal.

Onderscheidende samenwerking

Volgens de jury markeert de aanleg van de Marker Wadden een bijzonder moment voor de Nederlandse waterbouwkunde. Het project richt zich sterk op ecologische ontwikkeling, herstel van biodiversiteit en het levert een positieve bijdrage aan een veel groter gebied: het Markermeer.

Een uniek landschap is gerealiseerd en nieuwe kennis is opgedaan in het bouwen met slib. Het project is tot stand gekomen in een onderscheidende samenwerkings- en financieringsvorm tussen een NGO (Natuurmonumenten), Rijkswaterstaat en Boskalis.

Biodiversiteit en ecologie

De jury schetste tevens het belang van het project op het gebied van biodiversiteit en ecologie: ‘De afname van de biodiversiteit is een vraagstuk dat ons allemaal raakt. Dit project laat zien dat deze en toekomstige generaties waterbouwers een belangrijke rol kunnen vervullen in het verbeteren van de biodiversiteit en ecologische ontwikkeling. Daarmee draagt het project bij aan de toekomstige ontwikkeling van ons vakgebied, nationaal maar zeker ook internationaal biedt het grote mogelijkheden voor vervolgprojecten.’