Werkzaamheden

Afsluitdijk in avond en nacht in beide richtingen afgesloten voor zandtransportband; 23-24 juli en 30-31 juli 2021

Gepubliceerd op: 20 juli 2021

De Afsluitdijk is in de avond van vrijdag 23 juli vanaf 22.00 tot zaterdagochtend 24 juli tot 08.00 uur tussen Den Oever en Knooppunt Zurich in beide richtingen afgesloten voor het verkeer. Dit geldt ook voor vrijdagavond 30 juli vanaf 22.00 uur tot zaterdagochtend 31 juli 2021 tot 08.00 uur.

Dit vanwege het verplaatsen een grote zandtransportband die nodig is voor de versterking van de Afsluitdijk. Of de werkzaamheden doorgaan is nog wel afhankelijk van de wind.

Zandtransportband over de A7

Voor het versterken van de Afsluitdijk is veel zand nodig. Daarvoor zet Rijkswaterstaat een zandtransportband over de snelweg A7 in. Dit is een grote transportband die over de vangrails, de vluchtstroken en de rijbanen heen het zand van het IJsselmeer naar de Waddenzeezijde brengt. Hiermee wordt voorkomen dat het zand met vrachtwagens over de weg of met schepen door de sluis naar de dijk moet worden gebracht. Minder overlast voor weg- en vaarweggebruikers én duurzamer doordat de transportbewegingen over de weg gereduceerd worden.

De zandtransportband wordt op 23 en 24 juli afgebroken ter hoogte van hectometerpaal 88.5 en verplaatst richting Den Oever. Vervolgens wordt deze weer opgebouwd op 30 en 31 juli ter hoogte van hectometerpaal 78.9. Voor het afbreken en opbouwen wordt groot materieel gebruikt zoals hijskranen, en voor het vervoer van de zandtransportband naar zijn nieuwe locatie is groot en zwaar transport nodig. In verband met de veiligheid van weggebruikers en bouwmedewerkers is het noodzakelijk de weg beide nachten af te sluiten.

Werkzaamheden zijn windafhankelijk

Of de werkzaamheden daadwerkelijk uitgevoerd kunnen worden op de aangegeven dagen is afhankelijk van de weersomstandigheden, met name van de wind. De zandtransportband is een grote windvanger. Als het te hard waait, kan er niet veilig gehesen worden. Mochten de werkzaamheden moeten worden uitgesteld, dan wordt dit zo spoedig mogelijk bekendgemaakt op de pagina Geplande wegwerkzaamheden. Bij uitstel worden de werkzaamheden naar verwachting verzet naar de weekenden van 30 en 31 juli en 6 en 7 augustus 2021.

Omleidingsroutes Afsluitdijk

De extra reistijd bedraagt tussen de 10 en 90 minuten, afhankelijk van vertrekpunt en bestemming.

Verkeer naar Friesland:

  • Verkeer uit het (zuid)westen van Nederland richting Friesland kan omrijden via de A9/A1 en de snelweg A6.
  • Verkeer uit de kop van Noord-Holland richting Friesland kan gebruik maken van de N307 Houtribdijk (Enkhuizen – Lelystad) en de A6.

Verkeer naar Noord-Holland en het (zuid)westen van Nederland:

  • Verkeer uit Friesland richting het (zuid)westen van Nederland kan omrijden via de A6/A1 en A9.
  • Verkeer uit Friesland richting de kop van Noord-Holland kan omrijden via de A6 en de N307 Houtribdijk (Lelystad – Enkhuizen).

Actuele informatie

Afhankelijk van het verloop van de verplaatsing, kan de afsluiting korter of langer duren. Ga voor actuele informatie naar de website Afsluitdijk en de pagina Geplande wegwerkzaamheden. Of neem contact op met Loket Afsluitdijk of met het informatienummer van Rijkswaterstaat 0800-6040.