Coenbrug (A8): langdurige beperking voor de scheepvaart

Nieuwsbericht

Coenbrug (A8): langdurige beperking voor de scheepvaart

Gepubliceerd op: 6 mei 2021 - Laatste update: 24 september 2021, 09:55

Dinsdag 4 mei 2021 is er een storing opgetreden aan de Coenbrug met hinder voor wegverkeer en scheepvaart tot gevolg. Sinds woensdagochtend is de Coenbrug weer vrijgegeven voor wegverkeer in beide richtingen. Voor de scheepvaart geldt voorlopig een beperking in de doorvaarhoogte van 6.20 m.

Hinder voor scheepvaart

Door de storing is schade ontstaan aan de interne bewegende delen van de brug. De brug is in de nacht van dinsdag op woensdag gefixeerd (vastgezet), zodat het wegverkeer hervat kon worden. Hierdoor kan de brug echter niet worden bediend. Dit levert langdurige hinder op voor de scheepvaart vanwege de beperkte doorvaarhoogte.

Omvaarroutes Coenbrug

Voor scheepvaartverkeer dat niet onder de brug door past zijn er op dit moment 2 omleidingsroutes (in beide richtingen); Den Helder - over de Noordzee, of Waddenzee - Lorentzsluizen - IJssel - Markermeer. Uiterlijk 21 mei 2021 komt met het afronden van de werkzaamheden aan de Stevinsluis een kortere omleidingsroute beschikbaar.

Herstel Coenbrug

Om de brug weer veilig in gebruik te nemen doen we onderzoek naar de oorzaak van deze storing en de opgelopen schade. Gezien de omvang van de schade verwachten we dat deze situatie enkele maanden zal duren. Zodra er meer bekend is over de planning van het herstel, worden de omgeving en andere belanghebbenden verder geïnformeerd.