Nieuwsbericht

Historie van de John S. Thompsonbrug

Gepubliceerd op: 23 februari 2021 - Laatste update: 12 juni 2023, 16:11

Wist je dat de John S. Thompsonbrug pas sinds 2004 zo heet? Daarvoor heette de brug simpelweg De brug bij Grave. Het is een passende naam voor deze bijzondere brug, want naamgever John S. ‘Jocko’ Thompson was een bijzondere man.

Thompson was 1e luitenant in het Amerikaanse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog en speelde een sleutelrol tijdens Operation Market Garden. Dit is de heroïsche, maar uiteindelijk mislukte operatie, om sleutelposities in de regio Arnhem-Nijmegen terug te winnen van de Duitsers. Het regiment, dat onder zijn leiding stond, wist snel de brug bij Grave voor zich te winnen, een belangrijke slag voor de geallieerden.

Naast luitenant was Thompson ook professioneel honkballer. Hij had zelfs een contract bij de Boston Red Sox! In 2004 werden Thompson en zijn peloton geëerd met de vernoeming van de brug. Helaas kon Thompson dit zelf niet meer meemaken, hij stierf in 1988 op 71-jarige leeftijd.

Archieffoto John S. Thompsonbrug 1927