Herstelwerkzaamheden aan wegdek na vorstschade

Nieuwsbericht

Herstelwerkzaamheden aan wegdek na vorstschade

Gepubliceerd op: 11 februari 2021

In het weekend van 6 en 7 februari 2021 werd ons land bedekt met een flink pak sneeuw. Om onze wegen veilig en begaanbaar te houden, legden onze strooiwagens flink wat kilometers af. Nu de wegen weer grotendeels sneeuwvrij zijn, constateren we op een aantal plekken vorstschade aan het asfalt. We doen er alles aan om dit zo spoedig mogelijk te herstellen.

Doordat regenwater wegzakt in het asfalt en bij vorst vervolgens weer uitzet, ontstaat schade aan het asfalt. Ook het bindmiddel van asfalt wordt brosser door de kou met scheurtjes in het wegdek als gevolg. Het water wat in deze scheurtjes loopt, bevriest en zet uit. Daardoor raken meer steentjes los uit het wegdek. Dit kan leiden tot gaten of gleuven in de weg. Bij veel wisselingen tussen vriezen en dooien, neemt de kans op deze schade toe.

Spoedreparaties of noodreparaties

Als wij schade constateren of een melding van schade krijgen, gaat een weginspecteur op pad om de situatie te inspecteren. De weginspecteur beoordeelt of de schade met spoed moet worden gerepareerd of dat de reparatie op een later moment kan plaatsvinden.

De reparaties die we momenteel uitvoeren zijn spoedreparaties. De echte herstelwerkzaamheden, zoals het opnieuw asfalteren van delen van de weg, kunnen pas plaatsvinden na de vorstperiode. Het is ook mogelijk dat schade die geen direct gevaar oplevert, wordt meegenomen in de onderhoudswerkzaamheden die vanaf het voorjaar van 2021 weer plaatsvinden. Wel nemen we tijdelijke maatregelen voor de veiligheid van de weggebruiker en om veilig te kunnen werken. Zo plaatsen we onder meer waarschuwingsborden of snelheidsbeperkingen en waar nodig sluiten we rijstroken af.

Advies weggebruikers

Pas de rijstijl aan de omstandigheden op de weg aan en houd je aan de eventuele maatregelen, zoals snelheidsbeperkingen of waarschuwingen. Houd ook voor vertrek de actuele verkeersinformatie in de gaten.

Wanneer je onderweg bent en schade ziet aan het wegdek kun je dat doorgeven aan Rijkswaterstaat. U kunt bellen met de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002 (gratis) of schade doorgeven via het Twitteraccount @Rijkswaterstaat of @RWSverkeersinfo.