Vleermuisvriendelijke verlichting op de Haringvlietbrug

Nieuwsbericht

Vleermuisvriendelijke verlichting op de Haringvlietbrug

Gepubliceerd op: 9 december 2020

Wie sinds het eerste weekend van november ’s avonds over de Haringvlietbrug rijdt, zal het zeker zijn opgevallen. Een aantal lampen op de brug heeft een andere kleur. Er is namelijk vleermuisvriendelijke verlichting aangebracht.

Hoewel elders in het land eerder toegepast, heeft de Haringvlietbrug een primeur. Dit is de eerste keer dat er vleermuisvriendelijke verlichting op 1 van onze bruggen is aangelegd’, aldus Kim Stelleman, omgevingsmanager bij Rijkswaterstaat. De totstandkoming hiervan is in samenwerking gegaan met de aannemer Compass en 1 van de ecologen van Rijkswaterstaat.

Batlampen

Claudia Rodrigues, ecoloog bij Rijkswaterstaat licht de primeur toe: ‘De vleermuis is een beschermde diersoort die net als de automobilist ook graag van A naar B wil. In deze omgeving vliegen ze onder de Haringvlietbrug door om heen en weer te trekken van hun verblijfplaatsen naar foerageergebieden.'

'Vleermuizen zijn gevoelig voor blauw en ultraviolet licht en hebben hierdoor last van normale straatverlichting, die pijnlijke verblinding veroorzaakt. Om dit probleem op te lossen, hebben we 3 lantarenpalen aan de zuidkant met vleermuisverlichting aangelegd. Deze batlampen geven roodkleurig licht. Vleermuizen zien dit als een soort donkercorridor.'

Bij de lichtkleur is rekening gehouden met de zogeheten Human-Bat Response Ratio. Dat is een lichtkleur die de vleermuisogen niet zien, maar waarbij mensen de verkeerssituatie nog goed kunnen waarnemen. Zo voorkomen we dat we de leefomgeving van de vleermuis verstoren.

De meeste vleermuissoorten gaan vanaf medio november in winterslaap. We monitoren in het voorjaar of deze maatregel effectief is of dat er aanpassingen nodig zijn.

Eisen voor openbare verlichting

Maarten Ruigrok, projectleider: ‘Compass onderzocht in opdracht van Rijkswaterstaat welke openbare verlichting voldoet aan de eisen en tegelijkertijd dier en milieu zo min mogelijk verstoort. Het lichtontwerp in combinatie met de roodkleurige verlichting voldoet aan de eisen van Rijkswaterstaat en verlicht de omgeving vleermuisvriendelijk.

De verlichting sluit aan op de reguliere ledverlichting op de rest van de snelweg A29 richting het Hellegatsplein. Het roodkleurige licht is qua lumen gelijk aan het andere licht. Alle armaturen zijn dimbaar. Bovendien kent ook de batlamp, net als ledlampen, een lange levensduur en heeft het weinig onderhoud nodig.

Bekijk de video hieronder voor uitleg over de batlampen.

(Beeldtitel: O, zit dat zo! Een animatie. Uit een boomholte komt gesnurk.) OPGEWEKTE MUZIEK GESNURK VOICE-OVER: Sst. De vleermuis slaapt. (Voice-over:) Dat doet hij vooral overdag. 's Nachts gaat hij op zoek naar eten. Hij navigeert met een sonarsysteem. Echt heel handig. Wij gebruiken daar lampen voor. Dat werkt ook heel goed. Voor ons, dan. Kijk eens hier. Naar deze snelweg. (Lichten gaan aan.) Zo, lampje erbij. Ah, daar is onze vleermuis. Hij gaat op jacht. Hij kiest daarvoor graag deze route. Onder de snelweg door. (Hij raakt de muren.) Maar dat felle licht, dat vindt hij maar niks. Dus keert hij zonder eten terug naar huis. Het is een beschermde soort, onze vleermuis. Dus dat is niet de bedoeling. Gelukkig hebben we een oplossing. Bij deze snelweg steken veel vleermuizen over, op zoek naar eten. Daarom hebben Rijkswaterstaat en de gemeente hier batlamps neergezet. Ze zijn net in een ander kleurtje, waardoor het de vleermuizen niet opvalt. Zo hebben wij nog steeds verlichting, zonder onze vleermuisvriend te storen. Goed, hè? (De vleermuis hangt aan een tak en knipoogt. Het Nederlandse wapenschild op een blauwe achtergrond met daarnaast: Rijkswaterstaat. Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het beeld wordt geel met wit. Beeldtekst: Meer informatie? www.rijkswaterstaat.nl/batlamp. Een productie van Rijkswaterstaat. Copyright 2018.) DE OPGEWEKTE MUZIEK SPEELT NOG EVEN VERDER EN EBT DAN WEG

Win-win situatie

Stelleman: ‘In november 2020 was de Haringvlietbrug 2 weekenden afgesloten, omdat we nieuw asfalt hebben aangelegd. Dit gaf ons de mogelijkheid om onze aannemer de roodkleurige verlichting te laten monteren. Een echte win-win situatie, want anders hadden we de Haringvlietbrug in het voorjaar een nacht moeten stremmen.