Haringvlietsluizen voor de 1000e keer op een kier

Nieuwsbericht

Haringvlietsluizen voor de 1000e keer op een kier

Gepubliceerd op: 17 december 2020, 17:44

In de week van 14 december 2020 stonden de Haringvlietsluizen, sinds de eerste opening op 16 januari 2019, voor de 1000e keer op een kier. De openingsduur varieerde in de meeste gevallen van een kwartier tot anderhalf uur.

Omdat het 2 keer per dag eb en vloed is, kan er in theorie bij voldoende rivierafvoer ook 2 keer per dag worden gespuid (rivierwater lozen richting zee) en gekierd (zeewater inlaten in het Haringvliet). In 2019 werd er in 89% van de eb-perioden gespuid en in 65% van de vloedperioden gekierd. Over 2020 gaat het om 87% spuien en 78% kieren.

Meer kennis Haringvlietsluizen

De komende jaren zullen we steeds meer kennis opdoen om het mogelijk te maken dat de sluizen vaker en langer open kunnen. En dat natuurlijk op een manier waarbij de veiligheid, zoetwatervoorziening en de diepgang voor de scheepvaart geborgd zijn.

Het op een kier zetten van de Haringvlietsluizen is belangrijk voor trekvissen als de zalm en zeeforel die de Rijn en Maas op willen trekken om te paaien. De vissen komen met het zeewater mee naar binnen.