Functioneringssluiting Maeslantkering; 14 september 2019

Nieuwsbericht

Functioneringssluiting Maeslantkering; 14 september 2019

Gepubliceerd op: 3 september 2019 - Laatste update: 3 september 2019, 13:05

Eenmaal per jaar, voor aanvang van het stormseizoen, test Rijkswaterstaat de sluiting van de Maeslantkering en de Hartelkering. Deze zogenaamde functioneringssluiting vindt plaats op zaterdag 14 september 2019.

Deze keringen hebben de taak om 2 miljoen inwoners van Zuid-Holland te beschermen tegen stormvloeden vanaf zee. Het Keringhuis, dat naast de Maeslantkering ligt, biedt bezoekers rondleidingen en educatieve activiteiten aan voor jong en oud.

Klaar voor het stormseizoen

Na het grote onderhoud in de zomermaanden test Rijkswaterstaat altijd voor de start van het stormseizoen de Maeslantkering en de Hartelkering, samen de Europoortkering genoemd. Het stormseizoen loopt van 1 oktober tot en met 15 april. De functioneringssluiting is bedoeld om de stormvloedkeringen integraal te testen, zowel de techniek als de mensen die de keringen bedienen. De jaarlijkse functioneringssluiting markeert dat Rijkswaterstaat klaar is voor het stormseizoen.

Programma functioneringssluiting Maeslantkering

Het Keringhuis is op 14 september geopend van 11.00 tot 18.30 uur. Het verwachte sluitmoment zal rond 15.10 uur zijn. Gedurende de dag worden er diverse rondleidingen gegeven in het Keringhuis en op het terrein van de Maeslantkering zelf. Vanwege de verwachte drukte adviseren wij u zich alvast in te schrijven voor een rondleiding. Dan kan gemakkelijk via de website van het Keringhuis.

Buiten de rondleidingen is er nog veel meer te doen voor jong en oud. Zo kunt u een film kijken over de bouw van de Maeslantkering en in het Keringhuis kunt u onze diverse exposities bekijken. Kinderen kunnen in het Keringhuis zelf met pompen aan de slag om opkomende water weg te pompen en ook is er op het buitenterrein de waterspeelplaats waar ze dijken kunnen bouwen van zandzakken en het water van de grote rivieren tegenhouden. In het restaurant kunt u genieten van een hapje en een drankje, met een geweldig uitzicht op de Maeslantkering.

Datum en tijdstip van de functioneringssluiting zijn onder voorbehoud en kunnen vanwege weersomstandigheden nog wijzigen.

Praktische informatie functioneringssluiting Maeslantkering

  • Het Keringhuis is geopend van 11.00 tot 18.30 uur en kosteloos te betreden (exclusief rondleidingen)
  • Testsluiting start rond 15.10 uur (onder voorbehoud)
  • Rondleidingen vinden gedurende de hele dag plaats (behalve tijdens de sluiting zelf)
  • Eigen vervoer: u kunt op deze dag het Keringhuis niet met uw eigen auto bereiken. Daarom is er gratis busvervoer vanaf diverse parkeerplaatsen in de buurt naar het Keringhuis en weer terug en vanaf metrostation Hoek van Holland Haven.
  • Openbaar vervoer: vanwege de ombouw van trein naar metro kunt u station Hoek van Holland Haven alleen bereiken per bus. Reistijden kunnen hierdoor langer zijn.
  • Er is een restaurant op locatie