Openbaar toilet met regenspoelwater

Openbaar toilet met regenspoelwater

Een toilet dat doorspoelt met regenwater bespaart op het gebruik van schoon drinkwater. Het afvalwater van de toiletten wordt ter plekke gezuiverd.

Waarom?

Per dag gebruikt de gemiddelde Nederlander bijna 34 l water om het toilet door te spoelen. Het toilet is daarmee een van de grootste waterverbruikers in ons dagelijks leven. Door niet met drinkwater maar met regenwater door te spoelen, besparen we veel schoon water én energie. Er wordt minder energie verbruikt om water te zuiveren en naar het toilet te pompen. Ook het afvalwater via een riool terugvoeren naar een waterzuivering is niet meer nodig.

Hoe?

Het regenwater vangen we op in een ondergrondse tank. Dit water gebruiken we voor het doorspoelen van het toilet. Na het doorspoelen zuiveren we het water met bacteriën, net als in de waterzuiveringsinstallatie van een waterschap. De bacteriën zitten in een afvalwaterinstallatie en ze gebruiken de voedingsstoffen in het afvalwater als voedsel. Vervolgens wordt het, nu schone, water in het oppervlaktewater geloosd.

Waar?

Op verschillende plekken in Nederland, onder andere op de verzorgingsplaats Westkop.

Met wie?

Heijmans