Nieuwsbericht

Rijkswaterstaat bestrijdt eikenprocessierups langs Amsterdam-Rijnkanaal met nestkastjes en opzuigen

Gepubliceerd op: 6 juni 2024, 09.47 uur

Rijkswaterstaat zet dit seizoen nog intensiever in op bestrijding van de eikenprocessierups langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Op plekken langs wandel- en fietspaden waar veel mensen komen, worden nesten nu ook opgezogen. Deze maatregel is een aanvulling op de biologische aanpak van de afgelopen jaren, waarbij vogelnestkasten zijn geplaatst.

230 vogelnestkasten en grote stofzuiger

In totaal hangen er 230 vogelnestkasten verdeeld over 17 locaties langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Uit de jaarlijkse controle na het broedseizoen blijkt dat de nestkasten goed gebruikt worden, deze blijven dan ook hangen.

Met name koolmezen voeren de rupsen graag aan hun jongen. De vogels kunnen de overlast (jeuk) echter niet voldoende voorkomen. Waar de koolmezen onvoldoende effect hebben en veel nesten zijn, zuigen we nu ook nesten op. Dat gebeurt met een speciale, grote stofzuiger. Het gebruik daarvan is in lijn met het landelijk kader voor bestrijding van de eikenprocessierups.

Waarschuwingsborden

We zijn ons ervan bewust dat het volledig voorkomen van overlast zeer lastig is en plaatst ook dit seizoen waarschuwingsborden langs de fietspaden bij het Amsterdam-Rijnkanaal waar de eikenprocessierups wordt aangetroffen. Voorbijgangers kunnen eventueel een andere route nemen of zorgen voor meer bedekkende kleding.

Meer informatie?

Heeft u nog vragen of opmerkingen, neem dan contact met ons op.