Nieuwsbericht

A7 Purmerend: Werk thuis, reis anders of reis samen

Gepubliceerd op: 23 mei 2024, 13.02 uur

Sinds zaterdagochtend 18 mei 2024 is 1 rijstrook minder beschikbaar op de brug in de A7 bij Purmerend voor verkeer in de richting van Amsterdam. Hierdoor loopt de reistijd tussen Hoorn en Amsterdam in de ochtendspits fors op.

Rijkswaterstaat doet daarom nogmaals een dringend beroep op weggebruikers op de A7 om, indien mogelijk, thuis te werken, anders te reizen of samen te reizen. Alleen dan kan de extra reistijd voor mensen die echt de weg op moeten zo beperkt mogelijk blijven.

Maatregel afsluiten rijstrook

We zien op dit moment helaas geen andere mogelijkheid dan het afsluiten van de rijstrook die het dichtst bij het werkterrein ligt. De maatregel wordt genomen omdat er ondanks de inspanningen van de transportsector, het vrachtwagenverbod en de 100% handhaving nog steeds honderden vrachtwagens en bussen over de brug rijden.

Met het afsluiten van de rijstrook kan de aannemer veilig doorwerken, zodat het versterken van de brug niet verder vertraagt. Andere maatregelen zoals het fysiek tegenhouden van elke vrachtwagen of bus op de snelweg kosten veel capaciteit van Rijkswaterstaat en de politie, zijn daardoor moeilijker uitvoerbaar en hebben ook een hele grote impact op de doorstroming.

Een vrachtwagen fysiek van de weg afhalen kan namelijk alleen met een verkeersstop, waardoor het verkeer op de snelweg elke dag talloze keren volledig tot stilstand moet worden gebracht.

Beloning

Weggebruikers kunnen als alternatief voor de auto gebruikmaken van het openbaar vervoer of de fiets. Zo zet NS langere treinen in en de intercity stopt in de spits op station Purmerend. Hierdoor kunnen weggebruikers die echt de weg op moeten, gebruik blijven maken van de beperktere doorgang op de brug.

Om gebruik van het openbaar vervoer te stimuleren zijn er voor weggebruikers die daar in aanmerking voor komen gratis kortingskaarten voor de trein beschikbaar. Ook is een digitaal platform met app ingericht waarmee weggebruikers een beloning bij elkaar kunnen sparen voor elke keer dat ze niet in de auto stappen.

Meer informatie brug A7

Meer informatie hierover is te vinden op de website BrugA7. Weggebruikers die toch de weg op moeten wordt geadviseerd de A7 te blijven gebruiken, niet te gaan sluipen en hun reis goed voor te bereiden. Dit kan via de routeplanner op de website Rijkswaterstaat Verkeersinformatie en door gebruik te maken van actuele navigatiesystemen.