Nieuwsbericht

Vervolgstappen werkzaamheden brug Itteren

Gepubliceerd op: 24 april 2024, 15.08 uur

Om de brug bij Itteren veilig open te houden werkt Rijkswaterstaat aan een stapsgewijze aanpak. Deze wordt hieronder kort toegelicht. In oktober 2023 hebben werkzaamheden plaatsgevonden om de voegen aan weerszijden van de brug te vernieuwen.

Daarom hebben we van 9 tot en met 18 februari 2024 een tweetal platen aan weerszijden van de brug en de balken onder de platen vervangen.

Vanwege de overlast die de tijdelijke stalen ontlastconstructie geeft, werken we aan een andere tijdelijke constructie in de vorm van een betonnen druklaag. Deze neemt de geluidoverlast weg en is onderhoudsvriendelijker. Ondertussen werken we ook door aan de structurele oplossing.

In de bewonersbrief van december 2023 hebben omwonenden kunnen lezen dat besloten is tot een koerswijziging van een nieuwe brug naar renovatie van de bestaande brug. We werken deze renovatie momenteel uit. Hierna volgt een definitief besluit over de structurele oplossing.

Stap 1: Herstelwerkzaamheden stalen ontlastconstructie uitgevoerd

Tijdens de carnavalsvakantie, van 9 tot en met 18 februari, zijn de eerste 2 staalplaten aan weerszijden van de brug bij Itteren vervangen. Hierdoor is het hoogteverschil tussen de brug en het wegdek opgelost. Dit zorgt voor een soepelere overgang van de rijweg naar de brug.

De 2 staalplaten aan weerszijden van de brug en de onderliggende houten balken zijn vervangen en op dezelfde hoogte gebracht als de weg. Door in de carnavalsvakantie te werken, beperkten we de overlast voor het transportverkeer van Sibelco en de schoolgaande jeugd tot een minimum.

De volgende stap is het aanbrengen van de betonnen druklaag die de gehele staalplaatconstructie van de brug vervangt. Dit combineren we met het vervangen van de voegovergang en het asfalt aan beide zijden. Zo creëren we een geleidelijke overgang.

Stap 2: Aanbrengen betonnen druklaag

De huidige staalplaatconstructie vervangen we in de zomer van 2024 door een betonnen druklaag. Deze laag versterkt het rijdek van de brug en neemt de geluidoverlast weg. Daarnaast hoeven we het wegdek minder vaak te onderhouden omdat de staalplaten zijn weggehaald.

Tegelijkertijd vervangen we het asfalt op de weg aan weerszijden van de brug. Vanwege de uithardingstijd van het beton, wordt de brug 3 weken lang afgesloten. Tijdens deze periode komt er een omleidingsroute.

Voor de uitvoering van deze werkzaamheden richten we ons op de vakantieperiode in de zomer van 2024 en wel van zaterdag 6 juli tot en met zondag 28 juli. Door wederom in een vakantieperiode te werken heeft schoolgaande jeugd geen last van de afsluiting van de brug. Ook zijn er dan minder transportbewegingen van Sibelco waardoor er minder overlast is van omrijdend vrachtverkeer.

Een andere belangrijke factor waarmee we rekening moeten houden is het beschikbare personeel en materiaal van de aannemer. In de afweging om tot de beste weken te komen heeft Rijkswaterstaat de gemeente, de dorpsraad Itteren, het buurtnetwerk Borgharen en Sibelco meegenomen.

Omleidingsroute brug Itteren

De omleidingsroutes zullen dezelfde zijn ten tijde van de werkzaamheden in de carnavalsvakantie. Het verkeer wordt via Borgharen omgeleid, het fietsverkeer naar Bunde via Hartelstein.

Verkeersregelaars zorgen er in de Pasestraat voor dat vrachtverkeer goed wordt begeleid, zodat ze elkaar niet hoeven te passeren op dit stuk van de omleidingsroute.

Ook wordt een tijdelijk stoplicht geplaatst bij keersluis Limmel om het vrachtverkeer in 1 rijrichting tegelijk over de brug te geleiden.

Het aanbrengen van de druklaag vormt geen permanente oplossing. In het geval van renovatie van de brug wordt de druklaag weer verwijderd.

Stap 3: Realiseren structurele oplossing voor de brug

Zoals u in de vorige nieuwsbrief heeft kunnen lezen, werken we aan 2 scenario’s: renovatie van de bestaande brug (inclusief een tijdelijke brug en het toevoegen van een fietspad) en het bouwen van een nieuwe brug.

In de zomer van 2024 zijn naar verwachting de plannen voor de renovatie klaar. Hierna vindt de definitieve besluitvorming plaats welk plan daadwerkelijk uitgevoerd gaat worden. Hierin worden de gemeente Maastricht en dorpsraden meegenomen.

Planning werkzaamheden brug Itteren

Vanwege het besluitvormingsproces, zal de fysieke uitvoering nog enige tijd op zich laten wachten. Naast de verdere inhoudelijke voorbereiding, de aanbesteding en gunning aan de toekomstige aannemer, is de planning namelijk ook afhankelijk van de mate waarin het project last heeft van de stikstofregels.

De stikstofdepositie als gevolg van de renovatie kan pas in beeld worden gebracht wanneer het renovatieplan gereed is.