Nieuwsbericht

Spooldersluis: aannemer Le Chêne staat voor betrouwbare aanpak

Gepubliceerd op: 9 april 2024, 11.01 uur

Aannemerscombinatie Le Chêne voert namens Rijkswaterstaat de renovatie van de Spooldersluis en de Spooldersluisbrug uit. Nu de voorbereidingen gestart zijn, stellen ze zich graag voor. Omgevingsmanager Mirjam van der Gaauw: ‘Wij staan voor een robuuste en betrouwbare aanpak.’

De naam Le Chêne is niet toevallig gekozen. Deze verwijst naar het gelijknamige kunstwerk op de Spoolderberg, op een steenworp afstand van de Spooldersluis. Dat kunstwerk staat op zijn beurt symbool voor een oude eik – chêne in het Frans - die op deze plek eeuwenlang dienstdeed als belangrijke overlegplaats voor mensen uit verschillende culturen.

Omgevingsmanager Marthin Mandemaker van Rijkswaterstaat: ‘Met deze naam laat de aannemerscombinatie dus zien hoe belangrijk de omgeving en de bijbehorende geschiedenis voor hen is. Dat sluit goed aan bij onze visie als opdrachtgever, dat we te gast zijn in de omgeving.’

Elkaar aanvullen

'De eik staat ook voor de betrouwbaarheid van onze combinatie,' benadrukt omgevingsmanager Mirjam van der Gaauw van Le Chêne.

‘We kunnen voortbouwen op veel ervaring in dit gebied. We werken hier al jaren samen met dezelfde 3 partijen: Van den Herik, BAM en Spie. Zo hebben we voor Rijkswaterstaat onderhoud uitgevoerd aan de IJsseldelta en de Twentekanalen en zijn we ook nu nog verantwoordelijk voor het dagelijks onderhoud van sluizen, gemalen en bruggen in Oost-Nederland.'

'We merken dat die samenwerking fijn loopt doordat we elkaar goed aanvullen. Inhoudelijk: de een is bijvoorbeeld sterk in waterbouw, de ander in elektra. Maar ook in werkwijze: de een legt bijvoorbeeld meer nadruk op regels, de ander op efficiënt werken. Zo houden we elkaar in balans.’

Flinke verbetering

Een mooi resultaat van die eerdere samenwerking is ADAPT, een systeem dat Le Chêne ook gaat toepassen bij de Spooldersluis. Daarbij meten allerlei sensoren continu de situatie van verschillende sluisonderdelen. Die metingen komen overzichtelijk samen in een dashboard.

Een flinke verbetering voor het onderhoud, vertelt van der Gaauw. ‘Je kunt eerder ingrijpen omdat je sommige problemen al ziet aankomen voordat er daadwerkelijk een storing optreedt. Bovendien kun je vaker gelijk de juiste monteur sturen, omdat het systeem al aangeeft waar het probleem zit.’

Mooie uitdaging

De renovatie van de Spooldersluis en de Spooldersluisbrug ziet Van der Gaauw als een mooie nieuwe uitdaging. ‘Ik hou van water, sluizen en bruggen, maar ook van techniek. Bij de renovatie gaan we daarin een stap verder dan bij het dagelijks onderhoud. We denken ook mee over het ontwerp. Bovendien komen hier meer verschillende technische disciplines samen, zoals werktuigbouw en elektra. Dat vind ik heel interessant.'

'Het is ook fijn om daarin samen te werken met Rijkswaterstaat. We zijn veel met elkaar in gesprek. Daardoor komen we er samen snel uit.’ Mandemaker vult aan: ‘We werken regelmatig samen in een gedeelde kantoorruimte. Zo houden we de lijnen kort en werken we toe naar ons gezamenlijke doel: een mooie gerenoveerde sluis.’