Nieuwsbericht

Projectupdate suppletie Galgeplaat en Slikken van den Dortsman

Gepubliceerd op: 19 maart 2024, 14.15 uur

De Galgeplaat en Slikken van den Dortsman in de Oosterschelde zijn een belangrijke plek voor vogels en zeehonden. De platen en slikken zijn echter sinds de aanleg van de Oosterscheldekering en andere waterkeringen steeds kleiner geworden. Ook is hierdoor minder stroming en dynamiek.

Tijdens stormen wordt er zand van de platen afgespoeld. Omdat er onvoldoende getijdenwerking is, komt er minder zand terug op de platen dan ze kwijtraken. Door zand aan te brengen (suppletie), blijven de Galgeplaat en slikken behouden als belangrijke voedsel- en rustplek voor vogels en zeehonden.

In november 2023 is het advies- en ingenieursbureau Witteveen + Bos in opdracht van Rijkswaterstaat gestart met het uitvoeren van een ontwerpstudie voor de suppletie van de Galgeplaat en de Slikken van den Dortsman. Samen met experts van verschillende onderzoeksinstituten en de kennis en expertise van Rijkswaterstaat worden verschillende varianten opgesteld die zullen leiden tot een uiteindelijk ontwerp. 

Informatievoorziening Galgeplaat en Slikken van den Dortsman

Voor Rijkswaterstaat is het van belang dat de aanvullingen en opmerkingen van de omgeving wordt meegenomen. Daarom zijn informatie- en participatiebijeenkomsten met belangenvertegenwoordigers een belangrijk onderdeel van het proces dat kan leiden tot het uiteindelijke ontwerp.

Vertegenwoordigers vanuit onder andere de gemeenten, visserij-, recreatie-, erfgoed- en natuurorganisaties nemen deel aan deze bijeenkomsten. Een aantal van deze bijeenkomsten heeft in juni, oktober en november 2023 plaatsgevonden.

Ook in 2024 zijn er een aantal bijeenkomsten, waarin belangenvertegenwoordigers worden uitgenodigd om hun inbreng te geven op de varianten en het voorlopig ontwerp. Naar verwachting is het definitief ontwerp eind van 2024 klaar. Daarna volgt een periode van vergunningaanvraag, waarna in 2026 en 2027 de aanleg van de suppletie kan plaatsvinden.

Betrokken partijen

De voorbereiding van de suppletie Galgeplaat en omgeving is een samenwerking van Rijkswaterstaat, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), provincie Zeeland, Natuurmonumenten en Nationaal Park Oosterschelde. Het project is onderdeel van de Programmatische Aanpak Grote Wateren (PAGW).

Meer informatie Galgeplaat en Slikken van den Dortsman

Meer informatie is te vinden op de projectpagina Oosterschelde: zandsuppletie Galgeplaat en slikken van de Dortsman.