Nieuwsbericht

Blokkendam bij natuurgebied Slikken van de Heen tijdelijk afgesloten

Gepubliceerd op: 26 februari 2024, 12.25 uur - Laatste update: 27 februari 2024, 10.41 uur

Langs de Blokkendam bij natuurgebied Slikken van de Heen groeit in groten getale Reuze Berenklauw. Om ervoor te zorgen dat het pad langs de Hollaerdijk West in Sint Philipsland begaanbaar blijft, moet deze plant verwijderd worden.

In plaats van de berenklauw weg te maaien, worden rode geuzen, wisenten en konikpaarden van het naastliggend natuurgebied van Zeeuws Landschap ingezet.

Voor wandelaars en fietsers betekent dit dat het gebied van 1 maart tot 1 april 2024 ter hoogte van het wildrooster afgesloten wordt.

Duurzame bestrijding berenklauw

Door de hekken van het naastgelegen natuurgebied Slikken van de Heen open te zetten, kunnen de grote grazers ook terecht op de dam en naastliggende berm.

Na de winter is er in het natuurgebied minder voedsel beschikbaar en is het weggrazen van de berenklauw een goede aanvulling voor de dieren.

Het is de eerste keer dat we samen met het Zeeuws Landschap op natuurlijke duurzame wijze de reuze berenklauw op de blokkendam te lijf gaan. Vooralsnog is het een proef en wordt later bekeken welke mogelijkheden natuurlijk groenbeheer in de toekomst biedt.

Alternatieve route Slikken van de Heen

Om toch van het gebied te kunnen genieten is er een alternatief pad gemaaid, deze route is terug te vinden op het nieuw geplaatste informatie bord bij de hoofdingang en is toegankelijk met hond.

De wandelroutes in de Slikken van de Heen blijven toegankelijk via de hoofdingang (zonder hond).