Nieuwsbericht

Winters weer zorgt voor grootschalige strooiacties

Gepubliceerd op: 16 januari 2024, 18.46 uur - Laatste update: 16 januari 2024, 18.47 uur

Het is al een paar dagen winters weer met sneeuw en gladheid. Wat doet Rijkswaterstaat om ervoor te zorgen dat u veilig de weg op kunt? En wat kunt u doen?

Strooiwagens reden 3 keer de wereld rond

Rijkswaterstaat is intensief aan het strooien. Gisteren en vandaag, 15 en 16 januari 2024, waren er honderden strooiwagens op pad. Deze 2 dagen hebben we ruim 18 miljoen kg zout gestrooid om de gladheid te bestrijden. Alleen vandaag al hebben de strooiers in totaal 127 duizend km gereden, dat is ruim 3 keer de wereld rond. Tot in de late uren werd er hard gewerkt om de snelweg goed begaanbaar te houden.

Wat doet Rijkswaterstaat tijdens gladheid?

Rijkswaterstaat meet in het winterseizoen continu de temperatuur, vochtigheid en het zoutgehalte van het wegdek. Als gladheid wordt verwacht, gaan we preventief strooien. Het zout zorgt ervoor dat het vriespunt van het water/vocht op het wegdek met enkele graden daalt en sneeuw smelt. Daarmee voorkomen we dat het glad wordt.

Als het sneeuwt, zetten we zo nodig nog een tandje bij. Dan strooien we vaker en sturen we onze sneeuwschuivers de weg op. En bij echt barre omstandigheden, zoals bij ijzel en ijsvorming, kan Rijkswaterstaat 4 calamiteitenmachines inzetten: 2 Firestorms, een Lavastorm en een filesproeier. 

Deze calamiteitenmachines kunnen specifiek ingezet worden om ijsplaten op de weg te bestrijden. Rijkswaterstaat beschikt over 577 strooiwagens (die zo nodig kunnen worden voorzien van een sneeuwschuiver) en 630 sneeuwschuivers.

Wat komt eraan?

Vanwege het drogere weer wordt er nu geen grootschalige strooiactie verwacht. Wel kunnen er in de loop van de avond nog enkele regionale strooiacties nodig zijn om het opvriezen van natte weggedeeltes zoveel mogelijk te voorkomen. In de nacht van dinsdag op woensdag verwachten we geen bijzonderheden. 

Op woensdag kan er einde ochtend in het noorden een bui vallen en in het zuiden nog sprake zijn van sneeuw. Dit kan in allebei de gevallen zorgen voor plaatselijke mogelijke gladheid.

Wat kunt u doen?

De rest van de week blijft het licht winters weer met lokaal kans op gladheid. Wat kunt u zelf doen om veilig van A naar B te komen?

  • Pas indien nodig uw rijstijl aan.
  • Houd voldoende afstand.
  • Houd de weer- en verkeersinformatie goed in de gaten. Via de website Rijkswaterstaat Verkeersinformatie delen de we actuele situatie op de weg.
  • Wissel niet onnodig van rijstrook en geef de strooiwagens de ruimte. 

Meer weten over strooiacties?

Alles over waar en hoeveel Rijkswaterstaat strooit vindt u op de website Rijkswaterstaat Strooit.