Werkzaamheden

Terneuzen: ploffen buitenhoofd Middensluis; 17 - 19 oktober 2023

Gepubliceerd op: 12 oktober 2023, 09.26 uur - Laatste update: 16 oktober 2023, 10.59 uur

Project Nieuwe Sluis Terneuzen ploft van dinsdag 17 tot en met donderdag 19 oktober 2023 met springstoffen het resterende deel van het buitenhoofd van de Middensluis. Op deze dagen wordt gedurende 30 seconden lang een serie ploffen uitgevoerd.

We verwachten dat dit de laatste reeks is voor de sloop van de Middensluis. In de omgeving kunnen geluid en trillingen van de ploffen merkbaar zijn. De ploffen zijn verdeeld over 3 momenten: in de middagen van dinsdag tot en met donderdag, steeds bij hoogwater. We ploffen elke dag tussen 16.45 en 17.45 uur.

Verkeersmaatregelen

Tijdens het ploffen is het sluizencomplex in een straal van 300 m rondom de ploflocatie niet toegankelijk. De meest noordelijke rotonde op de Binnenvaartweg valt binnen de veiligheidszone. Daarom wordt deze rotonde tijdens het ploffen tijdelijk afgesloten voor al het verkeer. Verkeer wordt dan via de zuidelijke rotonde geleid. 

Het wegverkeer op het sluizencomplex wordt op het moment van de ploffen zelf kort staande gehouden. Fietsers en voetgangers kunnen wel gewoon passeren. In de Oostsluis liggen tijdens de ploffen geen schepen.

Afronden sloopwerken

De ploffen zorgen ervoor dat de restanten van het buitenhoofd scheuren. Deze kunnen dan worden afgebroken en opgeruimd. Met een kraan worden de brokstukken verwijderd en in beunschepen geschept. Dat kan in de nabije omgeving hoorbaar zijn. De sloopwerkzaamheden van de Middensluis worden in het eerste kwartaal van 2024 afgerond.