Werkzaamheden

Rijkswaterstaat verwijdert oude betonnen plaat bij Boekelosebrug

Gepubliceerd op: 3 oktober 2023, 10.02 uur

Rijkswaterstaat verruimt de Twentekanalen. Op de bodem van het kanaal bij de Boekelosebrug is onverwachts een betonnen plaat van de oude brug aangetroffen. De plaat moet eerst worden verwijderd voordat ook dit deel verruimd kan worden. Dit veroorzaakt hinder voor de scheepvaart en direct aanwonenden/bedrijven.

Rijkswaterstaat verruimt het Twentekanaal tussen Delden en Enschede en de zijtak naar Almelo voor grotere en zwaarder beladen schepen. Dit doen wij door het kanaal uit te baggeren. De betonnen plaat op de bodem bij de Boekelosebrug ligt in de weg.

Deze betonnen plaat is nog een restant van de oude brug die in de Tweede Wereldoorlog werd opgeblazen. De plaat is tijdens de bouw van de nieuwe brug in 2018 niet ontdekt. Door de betonnen plaat kunnen we op deze plek het kanaal niet uitbaggeren. Deze gaan we verwijderen, zodat we het kanaal op diepte kunnen brengen.

Wat gaan we doen?

We gaan de plaat met een boor lostrillen. Dat doen we vanaf het water met een kraan, die op een werkschip (ponton) staat. Het losgetrilde beton wordt vervolgens naar een ander werkschip (beunbak) gebracht en daarna afgevoerd.

Wanneer vinden de werkzaamheden plaats?

We voeren de werkzaamheden uit van maandag 9 oktober tot en met 27 oktober 2023.

  • Maandag 9 tot en met vrijdag 13 oktober tussen 07.00 tot 19.00 uur.
  • Maandag 16 tot en met donderdag 19 oktober tussen 07.00 uur en 19.00 uur.
  • Vrijdag 20 tot en met zondag 22 oktober tussen 7.00 en 19.00 uur.
  • Maandag 23 tot vrijdag 27 oktober tussen 7.00 en 19.00 uur. Dan worden de werkzaamheden afgerond.

Zaterdag 28 oktober en zondag 29 oktober is het reserveweekend, mochten de werkzaamheden door onvoorziene omstandigheden uitlopen.

Wat is de hinder?

De Boekelosebrug blijft open voor alle verkeer. Het lostrillen van de plaat veroorzaakt geluidsoverlast en trillingen voor de omgeving. De trillingen worden gemonitord. De scheepvaart ondervindt hinder doordat zij de Boekelosebrug om en om moeten passeren. Van vrijdag 20 oktober 07.00 tot en met zondag 23 oktober 19.00 uur is de vaarweg volledig gestremd voor scheepvaartverkeer. Er wordt een Bericht voor de scheepvaart (BAS) verzonden.

Werkzaamheden gemeente Hengelo

De gemeente Hengelo verdiept en vernieuwt zijn havens, zodat deze geschikt zijn voor klasse Va schepen. Deze werkzaamheden zijn nog in volle gang.

Meer informatie over Boekelosebrug?

Kijk voor meer informatie op de pagina Twentekanalen: verruimen vaarweg. Meer informatie voor de scheepvaart is te vinden op de website Vaarweginformatie.