Nieuwsbericht

Werkzaamheden Merwedebrug Gorinchem (A27) verlopen volgens schema

Gepubliceerd op: 15 september 2023 - Laatste update: 19 september 2023, 11:07

Op vrijdag 1 september 2023 startte Rijkswaterstaat met onderhoudswerkzaamheden aan de hangkabels van de Merwedebrug bij Gorinchem. De eerste 2 van de 8 weekenden waarin dit onderhoud wordt gepleegd, zijn inmiddels achter de rug. Het werk verloopt tot nu toe voorspoedig.

Tijdens inspecties werd duidelijk dat er met spoed onderhoud nodig was aan de Merwedebrug. Op meerdere hangkabels werd roestvorming geconstateerd. Tussen september en november 2023 voert Rijkswaterstaat daarom in 8 weekenden en 2 reserveweekenden onderhoud uit aan de brug.

In totaal worden er in die periode 64 hangkabels omwikkeld met een speciale beschermingslaag, genaamd cableskin. Door deze laag worden de kabels luchtdicht en waterdicht afgesloten. Dit stopt het roestproces. De onderste 2 meter van de kabels wordt geschilderd.

Opstart werkzaamheden Merwedebrug

De werkzaamheden startten in het eerste weekend van september 2023, met een gedeeltelijke afsluiting in de richting van Utrecht naar Breda. Aannemer STERK (Swarco en Knook Staal en Machinebouw BV (KSM)) werkt dag en nacht op de brug. Ondanks het slechte weer van vrijdag 1 op zaterdag 2 september kon er worden gewerkt aan het waterdicht maken van kabeldoorvoeren, het weghalen van beschermkappen en het verwijderen van asfalt rondom de hangkabels.

De cableskin kan alleen overdag en bij droog weer worden aangebracht. Gelukkig brak zaterdag op tijd de zon door om ook deze werkzaamheden op te starten. Aan het eind van het eerste weekend waren 10 hangkabels omwikkeld en was de onderste 2 meter bij alle hangkabels al geschilderd. De verkeershinder bleef beperkt, tot minder dan de voorspelde extra reistijd van 30 minuten.

Een heet 2e weekend

Het 2e weekend (8 tot en met 11 september) van de werkzaamheden aan de Merwedebrug was tropisch. Ondanks de hitte verliepen de werkzaamheden volgens plan. Inmiddels zijn 29 van de 32 hangkabels al grotendeels omwikkeld.

De extra reistijd bleef in de meeste gevallen beperkt tot onder de 30 minuten. Daarmee nam de verkeershinder iets toe ten opzichte van het eerste weekend, maar gezien de volledige afsluiting van de Haringvlietbrug was dit niet onverwacht. Ook het weekend van 15 tot en met 18 september lijkt het droog weer te worden, wat voor de werkzaamheden logischerwijs erg gunstig is.

Cableskin: een beproefde methode

Het met cableskin omwikkelen van tuien of hangkabels van bruggen is in Nederland nog niet eerder toegepast. Deze methode is sneller en levert minder omgevingshinder op dan andere methoden zoals schilderen, waarvoor tussendoor veel droogtijd nodig is.

In het buitenland wordt het al langere tijd met succes toegepast. Experts vanuit Duitsland brengen de cableskin nu ook aan op de Merwedebrug. De onderste 2 meter van de hangkabels worden wél geschilderd. Door de kabel te schilderen is deze de komende jaren nog goed te inspecteren. Bovendien is de onderkant van de kabel het meest gevoelig voor roestvorming.

Door de omwikkeling met cableskin is een groot deel van de hangkabels straks moeilijker te inspecteren. Hoewel dit normaal gesproken een nadeel zou zijn, is dit bij de Merwedebrug niet het geval. De huidige staat van de hangkabels is nu bekend en wordt vlak voor het aanbrengen van de cableskin nog tot in detail gecontroleerd.

Daarnaast wordt de brug over enkele jaren met zekerheid vervangen, als onderdeel van het project Verbreding A27 Houten - Hooipolder. Dankzij de onderhoudswerkzaamheden die nu plaatsvinden, blijft de Merwedebrug tot vervanging veilig en bereikbaar voor weggebruikers.