Nieuwsbericht

Plaatsing keringen bij sifons Brabantse kanalen

Gepubliceerd op: 19 september 2023, 16.02 uur - Laatste update: 20 oktober 2023, 11.58 uur

Rijkswaterstaat werkt de komende maanden op verschillende plekken bij het Wilhelminakanaal. Ondergrondse watertransportbuizen worden dan voorzien van keringen.

Het Wilhelminakanaal doorkruist op veel plekken beken en riviertjes. Met grote buizen onder het kanaal door kan het water van die beken en riviertjes blijven stromen. We noemen deze buizen sifons of duikers.

Keringen

Bij 12 sifons in het gebied van Waterschap Aa en Maas (2) en Waterschap De Dommel (10) plaatst Rijkswaterstaat zogenoemde guillotinekeringen. Die kunnen dicht als er schade ontstaat aan de ondergrondse buizen.

Zo voorkomen we dat er water uit het kanaal via de sifon in de beek terechtkomt en dat er door te veel water in de beek wateroverlast ontstaat. De werkzaamheden worden uitgevoerd door Van Doorn Geldermalsen.

Doorstroming beken en riviertjes

Wanneer de keringen sluiten, kunnen de beken en riviertjes niet doorstromen. Als dit gebeurt bekijkt Rijkswaterstaat, samen met de waterschappen en per locatie, of en welke noodmaatregelen nodig zijn zodat het water door kan stromen. Denk aan het plaatsen van noodpompen om het water van de ene kant naar de andere kant te brengen.

Vervanging

Op termijn worden deze 12 verouderde sifons onder het Wilhelminakanaal vervangen. Daarnaast worden nog 3 verouderde sifons onder de Zuid-Willemsvaart vervangen. We verzamelen hiervoor nu informatie over het gebied. Dit doen we met een zogenoemd natuurwaardenonderzoek. We onderzoeken zo of beschermde dier- of plantsoorten voorkomen.

De huidige sifons blijven in gebruik tot de nieuwe sifons geplaatst zijn. Zo kunnen de beken en riviertjes blijven stromen. We verwachten in 2026 te starten met de vervanging. Na de vervanging worden de oude sifons buiten gebruik gesteld en afgedicht.

Kijk voor meer informatie op de pagina Wilhelminakanaal en Zuid-Willemsvaart: duikers.

Planning plaatsingen keringen bij sifons

Hieronder staan de locaties waar we keringen plaatsen en de planning die daarbij hoort. Onvoorziene omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat de planning nog wijzigt. 

 • Oude Leij (Tilburg) week 39
 • Nieuwe Leij (Tilburg) week 42
 • Grootte Beek (Son en Breugel) week 43
 • Goorloop (Laarbeek)week 44
 • De Beemd (Laarbeek) week 45
 • Spruitenstroompje (Hilvarenbeek) week 45
 • Reusel (Hilvarenbeek) week 46
 • Grote Beerze (Oirschot) week 46
 • Kleine Beerze / Kattenbergscheloop (Oirschot) week 47
 • Waterloop 40,400 (cijfers zijn kilometrering op Wilhelminakanaal) (Oirschot) week 47
 • Waterloop 40,900 (idem) (Oirschot) week 48
 • Dommel (met 5 kokers) (Son en Breugel) week 49 en 50