Nieuwsbericht

Projectupdate Dijkversterking Marken

Gepubliceerd op: 17 april 2023, 15.55 uur

Na alle voorbereidingen aan de tekentafel en in vergaderruimtes, is er nu echt buiten een begin gemaakt met de dijkversterking. We zijn begonnen met de aanleg van proefvakken aan de Zuid- en Westkade. Hoe gaat het met de werkzaamheden en wat staat er in de komende periode allemaal op stapel?

De uitvoering van de proefvakken is in volle gang. De eerste 2 fases, het plaatsen van de monitoringsapparatuur en het aanbrengen van de eerste zandlaag, zijn inmiddels afgerond. De derde stap in het proces is het in stelling brengen van de verticale drainage. Dit doen we om zo versneld water af te kunnen voeren, waardoor de zetting sneller plaatsvindt. Het aanbrengen van de verticale drainage is inmiddels afgerond.

Zinkconstructie op de bodem van het proefvak

Er is in de afgelopen periode een zinkconstructie van in elkaar gevlochten wilgentenen op de bodem van het proefvak gelegd om de aangebrachte zandlaag te beschermen. Daarna brengen we weer nieuwe zandlagen aan, waarbij het zinkstuk ervoor zorgt dat ook het nieuwe zand op zijn plek blijft liggen.

In gesprek blijven met stakeholders

Het projectteam gaat in de komende periode verder in gesprek met de verschillende werkgroepen van de Eilandraad, betrokken bewoners, de Gemeente Waterland, de Provincie Noord-Holland en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier over de definitieve ontwerpen van de natuur- en recreatievoorzieningen.

Op 14 april 2023 hebben we een overleg met Werkgroep Dijkversterking gehad. Ook vragen we samen met de veiligheidsexperts of de lokale hulpdiensten en de werkgroep mee willen denken in de mogelijkheden om het kruinpad (al dan niet gedeeltelijk) open te houden.

Daarnaast plannen we vervolggesprekken met de bewoners van de Rozewerf en de Vuurtoren om terug te koppelen wat er met de input op het ontwerp van de dijk en de recreatievoorzieningen is gedaan. Kortom; belangrijke gesprekken die het project weer verder brengen.