Nieuwsbericht

Vaarwegbeperking Coenbrug en Brug Krommenie

Gepubliceerd op: 27 maart 2023 - Laatste update: 4 april 2023, 09:07

Vaarseizoen 2023 staat in de startblokken en dit betekent dat het weer drukker gaat worden op het water. Vaarweggebruikers in de regio Zaanstreek en Waterland moeten dit vaarseizoen rekening houden met beperkte doorvaartmogelijkheden.

De Coenbrug over de Zaan en de Brug Krommenie over de Nauernasche Vaart worden beiden niet bediend vanwege storingen aan de bruggen. Schippers moeten mogelijk een andere route kiezen.

Coenbrug - de Zaan

De Coenbrug (A8) ligt bij over de Zaan. In 2021 was daar een storing. Hierbij is ernstige schade ontstaan aan de bewegende delen van de brug. De brug is toen vastgezet en kan niet geopend worden. Dit betekent dat schepen hoger dan 6,20 m om moeten varen omdat ze niet onder de Coenbrug door kunnen.

Brug Krommenie - Nauernasche Vaart

De Brug Krommenie (N203/N8) gaat over de Nauernasche Vaart tussen Krommenie en Wormerveer. De Nauernasche Vaart was de omleidingsroute voor de Staande Mastroute vanwege de stremming van de Coenbrug over de Zaan. Sinds eind 2022 heeft de brug Krommenie last van een storing. Daardoor is er een beperking van onbepaalde tijd voor scheepvaartverkeer hoger dan 2,70 m.

Vaarroutes 2023 ten noorden van het Noordzeekanaal

Door de storing van de Coenbrug en brug Krommenie ziet de huidige situatie ten noorden van het Noordzeekanaal voor de vaarweggebruiker er als volgt uit:

DoorvaarthoogteVaarrouteAandachtspunten
< 2,70 mGeen implicatiesNiet van toepassing
2,70 - 6,20 mVia de Zaan of IJsselmeer/NoordzeeVoor varen over het IJsselmeer/Noordzee adviseren we u hierop voor te bereiden en te controleren of uw vaartuig en vaardigheden hier voor geschikt zijn.
> 6,20 mAlleen via IJsselmeer/NoordzeeVoor varen over het IJsselmeer/Noordzee adviseren we u hierop voor te bereiden en te controleren of uw vaartuig en vaardigheden hier voor geschikt zijn.

Ga voorbereid het water op

Bereid uw reis voor met de website Vaarweginformatie, de website Varen doe je Samen of de vaarwegapp.