Nieuwsbericht

14 maart 2023: Webinar archeologische vondsten De Liemers en Betuwe

Gepubliceerd op: 2 maart 2023 - Laatste update: 3 maart 2023, 13:32

We organiseren op dinsdagavond 14 maart een online webinar over de archeologische vondsten in De Liemers en de Betuwe. Deze vondsten hebben we de afgelopen jaren gedaan in het kader van het project ViA15. René Isarin, archeoloog bij Rijkswaterstaat, laat in 45 minuten de meest bijzondere vondsten zien.

Het webinar begint om 19.00 uur en is gratis live te volgen via de website via15.ids-live.nl/stream. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Eerste landbouwers

De afgelopen jaren hebben archeologen in de Liemerse en Betuwse bodem gezocht naar informatie over het verleden. Isarin: ‘Dat heeft veel unieke vondsten opgeleverd. Zo ontdekten we in Angeren zowel resten van jagers en verzamelaars, als van de eerste landbouwers. Dat resten van beide samenlevingsvormen gevonden zijn op 1 plek is zeer zeldzaam. En dat gewoon in Angeren! Ik laat mensen graag zien wat deze vondsten zijn en wat ze vertellen over ons verleden.’

Van ijzertijd tot Romeinen

In de live-uitzending werpt Isarin ook een blik op de rijke vindplaats in Didam. ‘Op de locatie Kollenburg in Didam vonden we veel resten die ons meer vertellen over hoe mensen in de ijzertijd, van 800 voor Christus tot 12 voor Christus, woonden, werkten en werden begraven. Zo ontdekten we zogenaamde Napoleonshoeden, waarmee mensen in die tijd graan maalden.’

In de uitzending besteedt Isarin tevens aandacht aan het Romeins grafveld in Bemmel, dat in 2019 werd ontdekt. ‘Dat grafveld was nog helemaal compleet: van volledige askisten tot luxe grafgiften. Dichter bij het verleden komen kan bijna niet.’

Praktische informatie over de livestream

  • Datum: dinsdag 14 maart 2023
  • Tijdstip: 19.00 uur
  • Duur: ongeveer 45 minuten
  • Locatie: online via de website via15.ids-live.nl/stream
  • Kosten: gratis
  • Aanmelden: niet nodig

Meer informatie over project ViA15

Meer informatie over project ViA15 kunt u vinden op www.via15.nl.