Nieuwsbericht

Nog meer drijvend groen in het Buizengat

Gepubliceerd op: 17 oktober 2022 - Laatste update: 21 oktober 2022, 15:44

Sinds 2015 is Rijkswaterstaat, samen met de gemeente Rotterdam, bezig met het aanleggen van eilanden met verschillende soorten planten in de Rotterdamse binnenhaven Buizengat. Dit noemen we drijvend groen.

Het doel van het project Drijvend Groen is om de ecologische waterkwaliteit in de Maas te verbeteren. Doordat de planten door de eilanden heen wortelen, geeft dit een bijzondere plek voor het onderwaterleven. Hierdoor vergroot de flora en fauna in de onderwaterwereld.

De gemeente Rotterdam wil met deze eilanden de stad verder vergroenen. Omgevingsadviseur Anand Manschot zegt: 'Met dit project maken we de stad zowel boven water als onder water mooier voor mens en dier.'

In het Buizengat is al 60 m2 drijvend groen aangelegd, daar komt de komende 2 jaar nog eens 1000 m2 bij. In augustus 2022 zijn er 2 eilanden aangelegd. Een eiland in het midden van het water van 420 m2 en een eiland van 38 m2 rondom de steiger. We zijn ook al bezig met de voorbereiding voor de volgende eilanden.

Eilanden van matten

Het drijvend groen in het Buizengat bestaat uit verschillende matten die aan elkaar vastgemaakt zijn en zo een eiland vormen. Het eiland is met sterke elastieken vastgemaakt aan gewichten (ankervoeten) die op de bodem van de haven liggen. De verankering is van elastiek zodat het drijvend groen meebeweegt op de beweging van het getij (eb en vloed).

In de zomer van 2022 begonnen we in het Buizengat met de uitbreiding van het drijvend groen. Er zijn 2 eilanden aangelegd. De ene ligt langs de kant van het RET-gebouw en de andere ligt langs de vissteiger. Op de matten zijn rollen met verschillende planten uitgerold.

Het nieuwe groen gaat wortelen en groeien. Nu is al te zien dat verschillende vogels de matten bezoeken, dat planten aanslaan en er een heel onderwaterleven is. Vissen vinden steeds meer hun weg naar het groen om te paren, te rusten of te eten.

Anand: 'Met de eilanden maken we een mooie plek onder water voor bijvoorbeeld vissen en mosselen zodat zij zich goed voelen en boven water wordt het Buizengat een stuk groener. Hier hebben mens en dier plezier van.'

We volgen de ontwikkelingen van het groen

Op de matten zijn verschillende soorten planten geplant. De wortels groeien door de matten heen. Op die manier zullen de wortels onder water een schuilplaats bieden aan waterdiertjes en vissen.

In augustus 2022 zijn 2 eilanden aangelegd. Toen was het een droge en warme periode. Dat heeft er helaas voor gezorgd dat een deel van de jonge beplanting het niet heeft gered. Hier is nieuwe beplanting voor aangelegd.

We volgen hoe het groen zich ontwikkeld. Mogelijk moeten we in het voorjaar van 2023 op een paar plekken nog planten vervangen. Op het bestaande eiland stonden bomen. Het eiland bleek geen goede omgeving voor de boompjes te zijn; ze hebben het helaas niet gered. Daarom gebruiken we voor de nieuwe eilanden een variatie van planten die hier beter kunnen leven.