Werkzaamheden

Rijkswaterstaat verwijdert beschadigde geluidsschermen langs A10 Noord; vanaf 22 augustus 2022

Gepubliceerd op: 15 augustus 2022, 17.00 uur - Laatste update: 28 februari 2023, 09.51 uur

Rijkswaterstaat verwijdert vanaf maandag 22 augustus 2022 beschadigde geluidsschermen langs de A10 Noord. Door verschillende stormen eerder in 2022 zijn de geluidsschermen dusdanig beschadigd geraakt dat een deel van de bovenkant van de schermen nu preventief wordt verwijderd. Zo wordt het uitwaaien van panelen bij een volgende storm voorkomen.

Omwonenden kunnen hierdoor meer geluidsoverlast van de snelweg ervaren. Verkeer wordt tijdens de werkzaamheden ter plekke omgeleid en moet rekening houden met extra reistijd.

Voorkomen van uitwaaien geluidspanelen bij storm

Tijdens stormen eerder in 2022 zijn er op diverse plekken langs de A10 Noord panelen uit de geluidsschermen gewaaid. Deze panelen zijn direct opgeruimd en anderen zijn al preventief verwijderd.

Uit inspecties ter plekke blijkt dat er nog meer panelen verwijderd moeten worden om uitwaaien bij een volgende storm te voorkomen. Een deel van de 4,5 meter hoge geluidsschermen krijgt hierdoor een tijdelijke hoogte van 3 meter. Omwonenden van de A10 kunnen hierdoor meer geluidsoverlast gaan ervaren.

Maatregelen beperken geluidsoverlast

We onderzoeken welke tijdelijke maatregelen mogelijk zijn om het geluid als gevolg van de lagere schermen te beperken. Tevens voeren we een geluidsonderzoek uit. Het veiligstellen van de schermen kan hier niet op wachten, omdat bij een eerstvolgende storm mogelijk wederom panelen de weg op kunnen waaien. Betrokken bewoners en regionale partners, zoals de gemeente Amsterdam en de gemeente Landsmeer zijn hierover geïnformeerd.

Vernieuwen geluidsschermen

De geluidsschermen langs de A10 Noord maken onderdeel uit van de grote onderhoudsopgave waar Rijkswaterstaat voor staat in Noord-Holland. De komende jaren staat de renovatie en vervanging van tientallen bruggen, tunnels, sluizen en het gemaal in IJmuiden op het programma. Volgens de huidige planning worden de schermen in 2025 helemaal vernieuwd.

Werkzaamheden aan geluidsschermen en hinder

Er wordt 2 weken lang aan de geluidsschermen gewerkt, op doordeweeks dagen in de avond en nacht van 20.00 – 06.00 uur. Op zaterdag en zondag wordt niet gewerkt. De A10 wordt niet afgesloten. Op verschillende momenten kunnen wel enkele op- en afritten afgesloten worden. Dit betreft de s116, s117 en de s118. Verkeer wordt dan ter plekke omgeleid en moet rekening houden met extra reistijd. Omwonenden kunnen geluidsoverlast ervaren van de werkzaamheden.

Inloopbijeenkomsten voor bewoners

In september 2022 organiseren we één of meerdere inloopbijeenkomsten voor bewoners en geïnteresseerden. Tijdens deze bijeenkomst(en) is er volop mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan en om vragen te stellen. Meer informatie over wanneer en waar de bijeenkomst(en) worden georganiseerd volgt zo snel mogelijk.

Advies aan weggebruikers

We adviseren weggebruikers de omleidingsborden te volgen en de reis voor te bereiden met behulp van de website Rijkswaterstaat Verkeersinformatie. Op die manier zijn weggebruikers het snelst op hun bestemming.

Meer informatie

Omwonenden en weggebruikers kunnen ook bellen met de gratis Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat (0800-8002) of contact opnemen via social media (Twitter/Facebook/Instagram @Rijkswaterstaat).