Nieuwsbericht

Uniek bankje van gras geplaatst in Zeeland

Gepubliceerd op: 11 juli 2022 - Laatste update: 8 december 2022, 11:38

Uitrusten op een bankje van gras? Dat kan! We plaatsten donderdag 7 juli 2022 een bankje van gras. Hij staat langs de N287, vlakbij het Zeeuwse Serooskerke.

Het bankje dat vlakbij de kruising van de autoweg N57 is geplaatst, is gemaakt van biobased palen waar onder meer bermmaaisel in is verwerkt. We gebruikten in 2019 de 2m lange biobased palen bij het verstevigen van een oever langs deze watergang, een zijarm van de Gapingse Watergang.

Na het afronden van de werkzaamheden was er nog een aantal palen over. Medewerkers van het werkleerbedrijf De Ambachten uit Middelburg hebben van deze palen dit bankje gemaakt.

Duurzaamheid

Vaak worden oevers verstevigd met houten palen. We zijn een paar jaar geleden gestart met een proef met biobased palen langs een oever in Serooskerke. Door gebruik te maken van palen uit gras willen we een bijdrage leveren aan de duurzame toepassing van bermmaaisel.

Het inzetten van restproducten als grondstoffen past bij de visie van Rijkswaterstaat om in 2030 volledig circulair te werken en zo min mogelijk gebruik te maken van primaire grondstoffen.

Samenwerking

Deze proef is een samenwerking tussen verschillende partijen. De bankjes zijn gemaakt door medewerkers van het werkleerbedrijf De Ambachten uit Middelburg. Het werkleerbedrijf geeft mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de mogelijkheid om te werken en te leren in een beschutte werkomgeving.

Daarnaast wordt er ondersteuning gegeven bij het vinden van een baan. De biobased palen zijn gemaakt door het bedrijf Millvision. Zij zijn initiatiefnemer van het BioBased Composites Technologies platform (BBCT). Het consortium is gericht op de vraag gestuurde ontwikkeling van vezel versterkte bio composieten voor producten voor met name de bouw-, infra- en verpakkingsmarkt.