Nieuwsbericht

Stormvloedkering Ramspol sluit vrijdagavond 18 februari 2022 rond 21.00 uur

Gepubliceerd op: 18 februari 2022, 20.21 uur - Laatste update: 22 februari 2022, 16.00 uur

Rijkswaterstaat sluit vrijdagavond 18 februari 2022 rond 21.00 uur de stormvloedkering Ramspol bij Kampen, om het achterland te beschermen tegen het hoogwater uit het IJsselmeer. Het scheepvaartverkeer is hierdoor tijdelijk gestremd.

Een combinatie van het stormachtige weer met zeer zware windstoten en neerslag, en het huidige hoge waterpeil op het IJsselmeer zorgen voor opstuwing van water en daarmee verhoogde waterstanden rond het IJsselmeer. Door de heersende windrichting kan er ook niet gespuid worden bij de Afsluitdijk.

Stormvloedkering Ramspol

De stormvloedkering Ramspol is een opblaasbare dam die bij hoogwater het Zwarte Meer van het Ketelmeer afsluit. Hiermee wordt een korte onderbreking in de doorstroming veroorzaakt en de veiligheid van het achterland gewaarborgd.

Sluiting vrijdagavond 18 februari

De sluiting van de opblaasbare kering start vrijdagavond 18 februari rond 20.00 uur, zodat deze een uur later geheel in werking is. De kering blijft mogelijk langere tijd gesloten in verband met aanhoudend hoogwater. De vaarweg wordt pas weer vrijgegeven nadat het opblaasbare doek in de speciale bak op de bodem van het water ligt en door duikers is gecontroleerd. Dit kan in verband met de stroomsnelheden wat langer duren.

Mogelijke sluiting van zondag 20 op maandag 21 februari

In de nacht van zondag 20 op maandag 21 februari 2022 krijgen we mogelijk weer te maken met een hoogwatersituatie en kan de kering weer sluiten.

Scheepvaart

Het Ramsdiep (tussen het Ketelmeer en het Zwarte Meer) is vanaf vrijdagavond 18 februari 19.40 uur gestremd voor het scheepvaartverkeer in verband met de sluiting. De scheepvaart wordt via de eigen kanalen (berichten aan de scheepvaart en de marifoon) geïnformeerd.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via het informatienummer van Rijkswaterstaat: 0800-8002 (gratis). Kijk voor de werking van de stormvloedkering Ramspol ook op de projectpagina van Stormvloedkering Ramspol.

Kijk voor de werking van de stormvloedkering Ramspol ook op: