Nieuwsbericht

Storm Eunice op komst: houd rekening met (zeer) gevaarlijke rijomstandigheden

Gepubliceerd op: 17 februari 2022, 16.35 uur - Laatste update: 13 december 2023, 13.52 uur

Nederland krijgt vanaf vrijdag 18 februari 2022 rond het middaguur in vrijwel het hele land te maken met stormachtig weer. Weggebruikers moeten vanwege de storm Eunice rekening houden met gevaarlijke rijomstandigheden.

Het KNMI heeft voor vrijdag voor het hele land, met uitzondering van Limburg, code oranje aangekondigd.

Hinder op de weg

Vanwege de storm verwachten we dat het verkeer op de weg veel hinder zal ondervinden, zeker in de loop van de vrijdagmiddag en de vrijdagavondspits. We raden aan om alert te zijn en rekening te houden met extra reistijd. Lokaal worden windstoten tot 120 km/h en in de kustprovincies zelfs tot 130 km/h of hoger verwacht. Hierdoor kunnen aanzienlijke schade en zeer gevaarlijke situaties ontstaan als gevolg van omvallende bomen en rondvliegende voorwerpen.

Ga goed voorbereid op weg

Rijkswaterstaat raadt weggebruikers aan de weersverwachting en verkeersinformatie goed in de gaten te houden en het rijgedrag aan de omstandigheden aan te passen. Met name automobilisten met een aanhanger en het vrachtverkeer wordt geadviseerd extra alert te zijn. Vooral lege vrachtwagens kunnen veel hinder ondervinden.

Ook automobilisten die vanwege de voorjaarsvakantie vanuit de noordelijke provincies, in de avond en nacht, richting de wintersportgebieden vertrekken moeten rekening houden met het stormachtige weer, zeker auto’s met dakkoffers.

Maatregelen Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat houdt de situatie nauwlettend in de gaten met extra bemensing in de verkeerscentrales en weginspecteurs op de weg. Daarnaast worden op windgevoelige locaties, zoals de Van Brienenoordbrug, Haringvlietbrug en de Moerdijkbrug extra zware bergers stand-by gezet om eventueel gestrande vrachtwagens snel te bergen.

Verhoogde waterstanden langs de kust en IJsselmeergebied

Met name in het Waddengebied en het oosten van het IJsselmeer worden hoge waterstanden verwacht. Ook kunnen buitendijkse gebieden onderlopen.

Naar verwachting zal ook vrijdag de Ramspolkering bij Kampen sluiten vanwege de verwachte verhoogde waterstanden in het IJsselmeergebied. De Ramspolkering sluit bij hoogwater het Zwarte meer van het Ketelmeer af en waarborgt daarmee de veiligheid van het achterland. Ook sluiten naar verwachting wederom de Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel en de Haringvlietsluizen. In het Waterbericht staat meer informatie over de actuele situatie op de Nederlandse wateren.

Vanuit het Watermanagementcentrum Nederland (WMCN) houden Rijkswaterstaat, het KNMI en de waterschappen de waterstanden continu nauwlettend in de gaten. Het WMCN informeert waterbeheerders over de waterstandsverwachtingen zodat er tijdig maatregelen kunnen worden genomen zoals het sluiten van waterkeringen, het ontruimen van kades en het instellen van dijkbewaking.

Scheepvaart

De wind kan ertoe leiden dat bruggen en sluizen tijdelijk niet bediend kunnen worden. De scheepvaart wordt op de hoogte gehouden van de laatste stand van zaken via de gebruikelijke kanalen, zoals de berichten die door verkeersposten worden uitgegeven en de Berichten aan de Scheepvaart (BAS).

Meer informatie actuele situatie op de weg

Kijk voor meer informatie op de website Rijkswaterstaat Verkeersinformatie of bel met de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002 (gratis).