Nieuwsbericht

Hollandsche IJsselkering sluit voor de 10e keer dit stormseizoen

Gepubliceerd op: 20 februari 2022 - Laatste update: 22 februari 2022, 15:52

Vanavond krijgen we opnieuw te maken met zware windstoten en regen. Maandag 21 februari 2022 worden hoge waterstanden (2.50 m boven NAP) in de Hollandsche IJssel verwacht. Daarom sluit de Hollandsche IJsselkering vandaag rond middernacht en blijft deze de hele maandag gesloten.

Het is dit stormseizoen de 10e keer dat de Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel gesloten wordt. Vorig stormseizoen hoefde de kering 0 keer gesloten te worden. Naar verwachting zal de kering maandagavond rond 22.00 uur weer open gaan.

Storm Eunice

Vrijdag 18 en zaterdag 19 februari raasde storm Eunice over ons land. Door een combinatie van storm en springtij kwam de waterstand bij Krimpen aan den IJssel op ongeveer 2,23 m boven NAP. De Hollandsche IJsselkering is toen ook gesloten.

Laagstgelegen stuk Nederland

De Hollandsche IJsselkering is bij hoogwater en stormvloeden ‘de grendel van Holland.’ De kering sluit bij een te verwachten waterstand (ook wel sluitpeil genoemd) van 2.00 m boven NAP om te waarborgen dat de kering bij 2.25 m boven NAP bij Krimpen aan den IJssel gesloten is. Zij beschermt het zuiden van Rotterdam tot en met Gouda tegen overstromingen en beschermt het dichtbevolkte en laagstgelegen deel van Nederland, 6,76 m onder NAP in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Stormseizoen

Tussen 1 oktober en 15 april is het stormseizoen. Een storm komt in deze periode vaker voor dan in het voorjaar en zomer. Gemiddeld is de kering 3 tot 4 keer per stormseizoen gesloten om te voorkomen dat bij extreem hoogwater het water het land binnen dringt.

Onderhoud Hollandsche IJsselkering

In aanloop naar het stormseizoen zorgt Rijkswaterstaat ervoor dat al het onderhoudswerk is uitgevoerd. Ondanks dat dit rijksmonument al meer dan 63 jaar oud is, heeft ze nog nooit geweigerd. In 2021 heeft de kering een nieuw aandrijfmechanisme (kabeltrommels met aandrijflijnen) gekregen. Op 22 juni 2021 zijn de nieuwe trommels succesvol ingehesen in de 45 m hoge heftorens. In 2020 hebben we diverse werkzaamheden uitgevoerd, waaronder het verstevigen van alle stalen damwanden en het uitvoeren van betonreparatie.

Het bouwwerk

Het bouwwerk bestaat uit 2 enorme schuiven van ruim 80 m breed en 12 m hoog. Deze schuiven hangen aan staalkabels tussen 2 heftorens van 45 m hoog. De heftorens met de schuiven er tussen zijn dominant in het landschap als poort naar de Delta. De Hollandsche IJsselkering combineert drie functies; het is een stormvloedkering, een sluis en een wegverbinding tussen de Krimpenerwaard en het vaste land van Zuid-Holland.

Deltawerken in topconditie

De Hollandsche IJsselkering is het eerste Deltawerk. Door de Deltawerken in topconditie te houden, blijven ze oersterk en veilig. Rijkswaterstaat voert tot 2023 bijzonder onderhoud uit aan de Hollandsche IJsselkering, de Volkeraksluizen, de Haringvlietsluizen en de Maeslantkering. We repareren en vervangen onderdelen en we verbeteren de werking. Daarbij kiezen we voor duurzame oplossingen. Deze 3 keringen beschermen in combinatie met andere maatregelen de inwoners van Zuid-Holland, Zeeland en West-Brabant tegen hoogwater.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via het Landelijke Informatienummer van Rijkswaterstaat: 0800-8002 (gratis). Kijk voor de werking van de Hollandsche IJsselkering ook op de pagina Hollandsche IJsselkering.