Nieuwsbericht

Containerschip verliest lege containers op noordelijke vaarroute

Gepubliceerd op: 19 februari 2022, 15.55 uur - Laatste update: 22 februari 2022, 15.50 uur

Zaterdag 19 februari 2022 in de vroege ochtend heeft het schip Marcos V., dat via de noordelijke vaarroute onderweg was naar de haven van Rotterdam, melding gedaan van verloren containers op zee. Op dit moment is bekend dat het om 26 lege containers gaat, die zijn verloren tussen het noorden van Vlieland en west van Schoorl.

Rijkswaterstaat werkt in de afhandeling van dit incident nauw samen met onder andere de Kustwacht. Deze heeft het kustwachtvliegtuig en de noodhulpsleper Guardian ingezet om de verloren containers te lokaliseren. Tot op heden zijn die nog niet waargenomen.

Berger aangesteld

Rijkswaterstaat is waterkwaliteits- en bodembeheerder van de Noordzee en Waddenzee en ziet toe op de berging van de containers. De situatie wordt dan ook nauwlettend gemonitord. Rijkswaterstaat heeft de reder inmiddels aansprakelijk gesteld, en afspraken gemaakt over de berging van de containers. De reder heeft inmiddels een berger aangesteld die stand-by staat om gelokaliseerde containers te bergen.

Zoekacties containers

Op dit moment voert de Kustwacht nog zoekacties uit om de containers te lokaliseren. De aangestelde berger zal de zoektocht naar de containers op zee inzetten wanneer de omstandigheden daar verbeteren. De verwachting is dat dit in de loop van komende week het geval zal zijn.