Nieuwsbericht

6 – 7 november 2021: live meekijken naar uitvaren stalen Boogbrug Vianen

Gepubliceerd op: 2 november 2021, 17.14 uur - Laatste update: 22 februari 2023, 11.29 uur

Op 6 en 7 november 2021 laat Rijkswaterstaat de stalen boogbrug over de Lek bij Vianen opvijzelen en in zijn geheel uitvaren. De Lek is daarbij voor het scheepvaartverkeer gestremd.

Dit technische staaltje is uitgedacht door aannemerscombinatie KWS Infra - Volker Rail – DDM. Het is voor iedereen te volgen via de livestream van de Boogbrug Vianen vanaf 7 november om 06.30 uur.

Boogbrug voor 99% gerecycled

In de voorhaven van de Prinses Beatrixsluis begint de aannemer op zondagavond 7 november tot en met woensdag 24 november met het uit elkaar halen van de brugboog. De demontage vindt plaats bij de Prinses Beatrixsluis omdat de boog te hoog is en niet onder de Jan Blankenbrug (snelweg A2) en de Hagesteinse brug (snelweg A27) door kan varen.

Na het tot delen snijden van de boog, wordt het brugdek met de gedemonteerde boogdelen over water vervoerd naar de slooplocatie in Schiedam. Daar wordt de brugboog verder verwerkt en bijna volledig gerecycled.

Verwachte planning

6 november 22.30 uurAanvang stremming van de Lek voor het scheepvaartverkeer
6 november 23.00 – 01.00 uurIn positie brengen van een groot ponton onder de brug. Vervolgens wordt de ponton met staalkabels en lieren vastgemaakt. Het vastmaken gebeurt aan de geplaatste ankerpunten, aan beide zijdes in de uiterwaarden
7 november 08.00 - 10.30 uurDe brug komt los van de pijlers. Heftorens op de brug en de ponton duwen de brugboog in zijn geheel en gecontroleerd omhoog. Na het borgen van de constructie worden de lierdraden losgemaakt en vindt er een draaiing van de ponton in de lengterichting van de Lek plaats
7 november 10.30 - 13.30 uurDe ponton vaart naar de Prinses Beatrixsluis en meert aan in de voorhaven van de sluis
7 november 13.30 uurEinde stremming van de Lek voor het scheepvaartverkeer

Het kan zijn dat bepaalde werkzaamheden vertraging of juist versnelling oplopen, door de waterstand en/of het weer. Daardoor kunnen de genoemde tijden afwijken. In principe gaat de verwijdering aankomend weekend door. Als de omstandigheden op 7 november niet goed zijn, bijvoorbeeld bij te harde wind of te veel stroming, staat zondag 14 november 2021 als alternatieve datum in de planning.

Afzettingen en omleidingen

Veiligheid staat bij de operatie voorop. Daarom zijn het werkterrein en de nabijgelegen uiterwaarden tijdens de verwijdering aan beide zijden van de brug geheel afgesloten voor publiek. Het fietspad van de Jan Blankenbrug wordt afgesloten van 6 november 20.00 tot 7 november 15.00 uur. Fietsers worden omgeleid naar de langzaamverkeersroute aan de Westzijde van de Jan Blankenbrug.