Nieuwsbericht

Stuw Grave gestreken vanwege hoge waterafvoer Maas

Gepubliceerd op: 16 juli 2021, 15.30 uur - Laatste update: 13 december 2023, 11.52 uur

Vanwege de hoge waterafvoer in de Maas wordt stuw Grave vrijdag 16 juli 2021 gestreken (openzetten zodat het water kan doorstromen). Om dit mogelijk te maken wordt de hulpconstructie die gebruikt wordt om het lopende onderhoud aan brug Grave uit te voeren, verplaatst. Zo ontstaat er ruimte voor de hijskraan die gebruikt wordt om de stuw te strijken.

De brug- en stuwconstructie bij Grave bestaat uit een brug met 9 bogen. De stuw zit bevestigd aan brugbogen 5 en 6. De brug is momenteel in onderhoud. Het Gelders staalstraal- en schildersbedrijf  B.V. (GSB), dat het lopende onderhoud op de brug uitvoert, was aan het werk ter hoogte van brugboog 5. 

Steigers hulpconstructie afgebroken

Het bedrijf heeft de steigers in de hulpconstructie waarbinnen gewerkt wordt, de zogenoemde slim-fit-coat, afgebroken. Ook zijn de houten tunnels op boog 6 verwijderd en zijn alle (bouw)materialen onder de brug weggehaald, zodat het Maaswater de vrije loop heeft en er geen obstakels zijn.

Vrijdagmiddag 16 juli wordt de hulpconstructie verplaatst naar brugboog 4. Dit gebeurt over de kraanbaan die ook voor het strijken van de stuw gebruikt wordt. Na het verplaatsen van de constructie kan de hijskraan van Rijkswaterstaat ingezet worden om de stuw te strijken.

Schuin gestreken

Beide stuwdelen onder brugbogen 5 en 6 worden schuin gestreken. Eerst worden de schotten waarmee het water gekeerd wordt opgetrokken. Vervolgens zet Rijkswaterstaat de jukken, de stalen staanders waaraan de schotten van de stuw bevestigd zitten, in een hoek van ongeveer 45 graden. Ze hangen op deze wijze met de stroming mee en kunnen op die manier de grote kracht van het water aan. Het gaat in totaal om 20 jukken; 9 jukken onder brugboog 6 en 11 jukken onder brugboog 5.