Nieuwsbericht

Opening expositie Rottumerplaat, 50 jaar later

Gepubliceerd op: 10 juli 2021 - Laatste update: 13 juli 2021, 12:52

Op 10 juli 1971 startte voor Godfried Bomans een eenzaam avontuur op Rottumerplaat. 50 jaar later, op 10 juli 2021 openden Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat in het Spijslokaal in Warffum de expositie Rottumerplaat, 50 jaar later.

Kunstenaars Babette Rijkhoff, Fieke Gosselaar en Harry Cock reflecteren met hun werken op het verlangen naar een onbewoond eiland. ‘Aangezien je er niet mag komen, is dit een uitgelezen kans om Rottumerplaat toch te beleven zoals het écht is,’ volgens de beheerder van het eiland Henk Middendorp, van Rijkswaterstaat.

Tussen hoop en wanhoop

In 1971 bivakkeerden Godfried Bomans en Jan Wolkers ieder afzonderlijk een week op Rottumerplaat, een onbewoond eiland in de Waddenzee. Heel Nederland leefde met ze mee; dagelijks spraken de schrijvers via een radioverbinding met Willem Ruis, die in Warffum verbleef. Nu, precies 50 jaar later, roepen de Rottums nog steeds het verlangen naar een onbewoond eiland op, een plek waar je niet kunt en mag zijn. Diep in ons hart willen we ook ervaren wat Wolkers en Bomans meemaakten en zo verschillend beleefden. Wolkers genoot met volle teugen, Bomans was er diepongelukkig.

Woord, beeld en geluid

Om deze legendarische gebeurtenis te markeren, vroegen we 3 kunstenaars uiting te geven aan dat universele verlangen naar zo’n plek. In woord, beeld en geluid, vergelijkbaar met de media in 1971 en in relatie tot de wereld van nu.

Het beheer door Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat is anno 2021 gericht op de natuur z’n gang laten gaan, met zo veel mogelijk rust voor planten, zeehonden en vogels. Door de ogen en oren van de kunstenaars waan je je toch een beetje op Rottumerplaat en ervaar je de waarde van dit onbewoonde eiland in UNESCO-werelderfgoed Waddenzee.

Het eiland ervaren

Bezoekers in Warffum kunnen tot 1 november 2021 het verlangen naar een onbewoond eiland ervaren door de foto’s te bewonderen, te wandelen door het verhaal en plaats te nemen in de installatie om de podcast te beluisteren. Voor wie niet naar Warffum wil of kan afreizen, is het mogelijk om de expositie digitaal te beleven via de website.