Grote stap in betere bereikbaarheid Twentekanalen

Nieuwsbericht

Grote stap in betere bereikbaarheid Twentekanalen

Gepubliceerd op: 1 juli 2021 - Laatste update: 18 november 2021, 09:22

Rijkswaterstaat heeft op 1 juli 2021 om 14.00 uur de scheepsbel geluid bij Sluis Eefde. Daarmee is het vernieuwde sluizencomplex in gebruik genomen. Na ruim 3 jaar van bouwen en renoveren zijn de werkzaamheden gereed.

Heropening sluizencomplex Eefde

Na ruim 3 jaar van bouwen en renoveren zijn de werkzaamheden aan Sluis Eefde gereed. Begin 2018 startte Lock to Twente, een combinatie van de aannemers Mobilis en Croonwolter&dros, met de aanleg van de nieuwe Noordersluis. Deze sluis is net als het nieuwe bedieningsgebouw energieneutraal en heeft een segmentdeur die in deze vorm uniek is voor Nederland.

De Noordersluis werd in april 2020 opengesteld. Aansluitend is de bestaande Zuidersluis grondig gerenoveerd. Hiervoor is de sluis 1,5 jaar gestremd geweest. Dit was alleen mogelijk nadat de Noordersluis in gebruik was genomen. Met de komst van de 2e Noordersluis en de renovatie van de Zuidersluis is de toegangspoort naar Twente sneller bevaarbaar voor grotere en zwaarder beladen schepen.

Overzichtsfoto van Sluis Eefde Foto: © Lock to Twente

Start Verruiming Twentekanalen

Op 1 juli is het stokje van Sluis Eefde overgedragen naar de verruiming van de Twentekanalen. Na de verruiming van de Twentekanalen kunnen schepen zwaarder worden beladen en vlotter varen over de Twentekanalen.

Twentekanalen een belangrijke logistieke schakel

De Twentekanalen zijn een belangrijke logistieke schakel voor het vervoer van goederen over water naar de havens van Almelo, Hengelo en Enschede. Ze verbinden de havens van Rotterdam, Amsterdam en Antwerpen met Duitsland en Noord- en Oost-Europa. Het transport over de Twentekanalen neemt de komende jaren toe. Daarom wordt er hard gewerkt aan een vlotte en veiligere verbinding over de Twentekanalen.

Meer informatie Twentekanalen

Kijk voor achtergrondinformatie op de pagina Twentekanalen. U kunt ook bellen met de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002 (gratis).