Nieuwsbericht

Gerrit Krolbrug aangevaren

Gepubliceerd op: 15 mei 2021 - Laatste update: 18 mei 2021, 12:31

Op zaterdag 15 mei om 00:10 uur is de Gerrit Krolbrug, in de stad Groningen, aangevaren door een binnenvaartschip. De brug is hierbij beschadigd geraakt en is niet meer bedienbaar. 

Update 18 mei 2021: De vaarweg is inmiddels weer vrij en de scheepvaart is weer op gang. De loopbruggen zijn open en kunnen ook door fietsers worden gebruikt. 1 van de 2 loopbruggen is vandaag afwisselend dicht vanwege opruimwerkzaamheden.

Uithijsen brug

De Gerrit Krolbrug ligt over het Van Starkenborghkanaal. Dit kanaal is een onderdeel van de Hoofdvaarweg Lemmer – Delfzijl (HLD). Het scheepvaartverkeer is geïnformeerd via een BAS-bericht. Wegverkeer wordt lokaal omgeleid. We kijken hoe we de brug zo snel mogelijk kunnen verwijderen, zodat scheepvaart in elk geval weer snel en veilig doorgang kan vinden. Ook onderzoeken we of voetgangers en fietsers zo snel mogelijk gebruik kunnen maken van de naastgelegen loopbruggen.

Op 15 mei zijn 2 kranen opgebouwd ter voorbereiding van het uithijsen van de brug. Zondagochtend 16 mei is in alle vroegte begonnen met deze werkzaamheden. 2 hijskranen zullen het brugdek met een opwaartse kracht van 70 ton optillen en langzaam draaien om te kijken of hij nog terug kan worden geplaatst in zijn oorspronkelijke staat.

Lukt dit niet dan zal het brugdek op een ponton worden gehesen en op een manier neergelegd worden, zodat de scheepvaart verder kan en de naastgelegen loopbruggen veilig open kunnen. Daarna wordt een plan gemaakt hoe we de brug kunnen verplaatsen.

Kijk voor de laatste updates op het Twitteraccount van Rijkswaterstaat Noord-Nederland.