Even voorstellen: boswachter Tim Hogenbosch

Nieuwsbericht

Even voorstellen: boswachter Tim Hogenbosch

Gepubliceerd op: 7 februari 2020, 12:54 - Laatste update: 7 februari 2020, 12:55

Hij houdt de dieren en planten in de gaten, schrijft blogs over de natuur, leidt schoolklassen rond en bekeurt soms een mountainbiker of mensen met loslopende honden. Boswachter Tim Hogenbosch werkt nu een half jaar in de Afferdense en Deestse waarden, wat na de herinrichting van Rijkswaterstaat mede door Staatsbosbeheer wordt beheerd. In dit artikel stellen we hem aan u voor.

Veel mensen zouden ook wel boswachter willen zijn, Hogenbosch begrijpt dat. ‘Het is het mooiste vak ter wereld’, vindt hij zelf. ‘Al vanaf mijn 7e wist ik dat ik boswachter wilde worden. Dat is nooit meer veranderd. Ik was namelijk zo’n kind dat altijd buiten was, ging vaak de Millingerwaard in met een vriendje om vogels te kijken. Vanuit waar ik toen woonde, was dat een behoorlijke reis, dus onderweg beleefden we allerlei avonturen.’

Kapotte zwaneneieren in de badkamer

Even had hij ook zijn eigen vogelmuseum op zijn kamer. ‘Daarin stalde ik vogelschedeltjes en uilenballen uit. Ook had ik een keer een oud zwanennest gevonden met de eieren er nog in. De ouders waren nergens te bekennen, dus vond ik het wel een goed idee om een ei mee naar huis te nemen. Maar die bleek heel oud te zijn. Het ei viel kapot in de badkamer. Het huis heeft 3 weken lang gestonken!’

Bij Staatsbosbeheer als boswachter aan de slag

Tim doorliep de opleiding voor natuurbeheerder en kwam via het leerlingstelsel bij Staatsbosbeheer terecht. Daar kon hij blijven. Na in Flevoland, Utrecht en Breda gewerkt te hebben, is hij nu actief in deze omgeving. Lekker dicht bij huis, aangezien hij zelf in Nijmegen woont. Hij vindt zijn werkgebied, dat zich tot aan de Duitse grens uitstrekt, ‘geweldig afwisselend’. ‘Je hebt hier alles: bossen, vennetjes, heide en rivierengebied zoals de Afferdense en Deestse waarden. Dat maakt het altijd een feest hier te mogen rondlopen.’

Met schoolklassen de natuur in

Het werk van boswachter heeft verschillende kanten. Aan de ene kant is Hogenbosch' taak die van voorlichter. Als boswachter vertelt hij in blogs en in kranten en tijdschriften meer over het gebied en wat hij tegenkomt. Hij is een behoorlijke ster op social media. Op zijn Twitteraccount heeft Hogenbosch zo’n 26.000 volgers. Ook leidt hij schoolklassen rond. Een dankbare taak voor Hogenbosch, die zelf net voor de tweede keer vader is geworden. ‘Het is leuk met schoolklassen de natuur in te trekken. Ik ben geen man van grote ambities, maar mijn doel is wel om zoveel mogelijk kinderen met de natuur te laten kennis maken.’

Afvaldumpingen, vandalisme en loslopende honden

Daarnaast ziet Hogenbosch erop toe dat iedereen zich in zijn werkgebied aan de regels houdt. Hij komt van alles tegen op zijn rondes. Van illegale afvaldumpingen, tot vandalisme en loslopende honden. Hogenbosch heeft het ook wel eens aan de stok met mountainbikers of motorcrossers. ‘Die rijden dan over ruiter- of wandelpaden en zitten zo andere mensen in de weg. Hartstikke vervelend voor wandelaars als ze opeens bijna omver worden gekegeld door een mountainbiker.’ Zie je iets wat niet hoort, neem dan contact op met Staatsbosbeheer.