Golven in het IJssel- en Markermeer

Wie op het IJssel- of Markermeer vaart, moet rekening houden met golven die razendsnel opkomen.

Golfhoogte

Golven op het IJssel- of Markermeer kunnen bij storm wel 1,5 m hoog worden.

De golven op het IJsselmeer en het Markermeer zijn normaal zo’n 40 cm hoog. Bij krachtige wind groeien ze tot gemiddeld 60 cm en wanneer het stormt, kunnen ze een hoogte van wel 1,5 m bereiken. Bij storm veranderen de omstandigheden bovendien vaak snel. De golven kunnen al een uur nadat ze opkomen, volgroeid zijn. Tijdens onweer kan dat zelfs nog sneller gaan.

Centrale Meldpost IJsselmeergebied

Rijkswaterstaat voert golf- en windmetingen uit in het IJsselmeergebied. Vanaf windkracht 5 communiceert de Centrale Meldpost IJsselmeergebied (CMIJ) van Rijkswaterstaat de actuele golfhoogte naar de binnenvaart. Op basis van de informatie van de CMIJ kunnen binnenvaarders hun route bepalen.

De meldpost geeft altijd de gemiddelde golfhoogte door. De hoogste golf die schepen kunnen tegenkomen is 1,5 tot 2 keer zo hoog als dit gemiddelde.

Door storm of onweer veranderen de omstandigheden op het water snel. Golven worden hoger en de waterstand stijgt en daalt voortdurend.

Waterstandschommelingen

Bij storm of een zware onweersbui kan de waterstand in het IJssel- en Markermeer snel veranderen. In korte tijd kan het tot wel 1,5 m stijgen, om vervolgens weer net zo hard te dalen. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een aantal regenbuien met sterke wind achter elkaar overwaaien. Vanwege het lokale en kortstondige karakter van regenbuien zijn schommelingen in de waterspiegel moeilijk te voorspellen.